Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe Michelle van Dusseldorp en dochter Sjaan de feestdagen vieren

‘Het is bijna magisch’

Psychologe Michelle van Dusseldorp emigreerde twintig jaar geleden met haar gezin naar Nederland. Vooral tijdens de feestdagen ervaren ze verschillen met de Nederlandse tradities: “Wij Nieuw-Zeelanders gaan op oudejaarsavond vroeg naar bed en zijn obsessed door Kerstmis.”

Deel:

“In Nieuw-Zeeland vallen de decemberfeestdagen midden in de zomervakantie,” vertelt Michelle. “Het is net alsof je oud en nieuw in augustus viert. Iedereen is op de camping en het is nog tot een uur of elf ’s avonds licht. Wij gingen naar een camping vlak bij een rivier en we hadden geen elektriciteit. Dat betekende dat we naar bed gingen als het donker werd. Ook met oud en nieuw.”

Michelle: ‘We vieren het op de Engelse manier met veel cadeaus onder de kerstboom’

Sjaan: “Eenmaal in Nederland hebben we oud en nieuw als gezin nooit gevierd. We vonden het gewoon niet zo’n ding. Als puber vond ik dat erg jammer. Nu ik ouder ben, merk ik dat ik er zelf ook niet zoveel mee heb. Dat komt denk ik omdat ik er geen herinneringen aan heb. Voor mijn man daarentegen is het echt zijn dag. Daarom vieren we het nu wel.” Michelle: “Daarom passen wij die avond altijd op de kleinkinderen. Dan kunnen jullie feesten.”

Christmas spirit

Sjaan: “Kerstmis daarentegen is wél een groot feest voor ons. Veel Nederlanders vieren dat ook wel met cadeautjes en een kerstboom, toch ervaar ik dat het voor ons als Nieuw-Zeelanders echt the holiday is. Ons moment. Bijna magisch.” Michelle: “We vieren het op de Engelse manier met veel cadeaus onder de kerstboom en een heel groot kerstdiner. Op eerste kerstdag komen we samen, want op tweede kerstdag is Sjaan bij haar schoonfamilie.”

Sjaan: ‘We hebben wekenlang voorpret’

Sjaan: “Het grote verschil met anderen is, denk ik, de Christmas spirit die wij willen delen. Dat betekent dat we op eerste kerstdag bezig zijn met hoe wij het afgelopen jaar hebben ervaren en hoe het met de mensen om ons heen is. We gaan dan allemaal lekkere dingen bakken…” Michelle: “Koekjes en chocolaatjes!”

Sjaan: “En daar maken we pakketjes van. We hebben van tevoren al een lijstje gemaakt met mensen die volgens ons een steuntje in de rug kunnen gebruiken.” Michelle: “We schrijven er een bemoedigend kaartje bij en dan gaan we op pad. In twee auto’s. Stiekem, want we willen anoniem blijven. We zetten het pakketje op de stoep en dan gaan we belletje lellen. Dit idee hebben wij trouwens overgenomen van goede vrienden van ons.” Sjaan: “Het is zo leuk als je achteraf hoort wat je vrienden hebben meegemaakt en dat je weet dat jij dat geweest bent.”

Michelle: “Én we nodigen ook altijd mensen uit voor het kerstdiner. Er is die dag dus een hoop te doen. De Christmas spirit, koken, eten en cadeaus uitpakken. Dan vergeet ik bijna de brunch. We beginnen de dag met bacon and eggs, croissants en sap.”

Sjaan: “Iedereen heeft een taak en de taken worden van tevoren verdeeld.”

Michelle: ‘Het is net alsof je oud en nieuw in augustus viert’

Michelle: “We gaan ook altijd naar de kerk. Dit doen we op kerstavond.”
Sjaan: “En als we samen zijn, bespreken we de highlights en lowlights van het afgelopen jaar.”

Michelle: “Dat doen we aan de kersttafel. Dan schrijven we meteen een wens op voor het nieuwe jaar, zodat we er het jaar erna op kunnen terugkijken.”

Sjaan: “In Nederland hebben de meeste mensen iets gepland op tweede kerstdag, maar in Nieuw-Zeeland is het dan Boxing Day en blijft iedereen in de pyjama, of gaat naar het strand.” Michelle: “Dan eten we de restjes op en maken we soms nog een wandeling. Maar jij gaat natuurlijk naar je schoonouders.”

Sjaan: “Al met al hebben we wekenlang voorpret en zijn we druk met het plannen van de maaltijden.” Michelle: “Een feest om jaarlijks naar uit te kijken.”

Lees hier meer over de pittige puberteit van Sjaan en waarom Michelle zo’n strenge moeder was.

Beeld: Elisabeth Ismail 

Geschreven door

Hilde Kooij

--:--