Hoe smakelijk zijn eikels?
11 mei 2021 · 09:44
Update: 14 november 2024 · 17:05
In Staphorst en op andere plekken in het land worden elke herfst eikels ingezameld als voer voor herten en varkens. Maar zijn eikels ook voor mensen goed te eten? Wim Eikelboom zoekt het uit in zijn podcast Eik & Ik.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Zijn eerste eikelhapje kreeg Wim Eikelboom aangeboden door Katja Gruijters. Zij is food designer en experimenteerde afgelopen anderhalf jaar met verschillende soorten eikelproducten: cake, koffie en koekjes.
Eik is sympathiek
‘Vanouds geldt de eikel als noodvoedsel. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog was import van koffiebonen lastig en raakte eikeltjeskoffie in zwang’, vertelt Katja. Van beukenootjes en tamme kastanjes is bekend dat ze eetbaar zijn, maar bij eikels ligt dat anders. Jammer, vindt Katja. ‘Het is voor mij een uitdaging om een meerwaarde te geven aan de eikel die we links laten liggen. En dat we er een andere identiteit aan geven dan dat we er lacherig over doen. De eikel is voedzaam en heel sympathiek. Dat was de reden voor mij om te gaan experimenten in de keuken om te zien: wat kun je nog meer met de eikel?’
Katja organiseerde verschillende proeverijen en trok op met plannenmakers voor een eikel-coöperatie in Twente. Die eikelboerderij is nog niet van de grond gekomen. En de eikel wil nog niet echt doorbreken op ons menu.
Fermenteren
Er worden in Nederland proeven gedaan met het fermenteren van eikels. Gezouten eikels zijn zacht en ideaal als basis-ingrediënt in pesto-achtige producten. In de podcast Eik & Ik neemt Wim Eikelboom de proef op de som met het eten van gezouten eikels.
Paar weetjes over eikels eten:
- In Azië zijn eikels gangbaar als ingrediënt. Er worden noedels van gemaakt en gelei.
- 1 hectare eikenbomen levert zo’n duizend kilo eikels per jaar op.
- Eikels zijn rijk aan zetmeel, vitamines en magnesium en calcium.
- Eikels bevatten alle acht essentiële aminozuren.
- Eikels zijn gratis.
- Net als olijvenpitten bevatten eikels tannine, een bittere stof. Die kun je op verschillende manieren verwijderen.
- Wil je eikels eten, dan zul je ze eerst moeten pellen en drogen.
- Gedroogde eikels kun je verwerken tot eikelmeel. Dat is glutenvrij en bruikbaar in koekjes, pannenkoeken, brood, cake.
- Eikeltjeskoffie was in de tijd van de Eerste en Tweede Wereldoorlog een veelgebruikt alternatief om de schaarste aan koffiebonen te compenseren.
Beluister de aflevering Eik & Ik over het eten van eikels.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moderne Profeten Evenement 2025: Vrede & Verzet
Hoe werk je aan vrede in woelige tijden?
Moderne Profeten Evenement 2025: Vrede & Verzet
- Dit is de winnaar van de Zorgprofessional van het jaar-verkiezing 2025
Dit is de winnaar van de Zorgprofessional van het jaar-verkiezing 2025
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.