Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe vertelt de dochter van de dominee dat ze niet meer gelooft?

Zaterdag, 23.20 uur, NPO 3

Deel:

Christine Boersma is filmmaker en domineesdochter. Het geloof en de kerk stonden centraal in haar opvoeding. Maar ze twijfelt of ze nog wel gelooft. Wie is ze eigenlijk zonder het geloof? En hoe vertelt ze haar ouders dat ze niet meer gelooft? In de EOdoc De dochter van de dominee gaat Christine open en eerlijk in gesprek met haar broers en ouders.

Als Christine Boersma eerlijk over haar twijfels vertelt, levert dit emotionele en soms pijnlijke gesprekken op, die ze vastlegt met haar camera. De kijker is er getuige van in de EOdoc De dochter van de dominee, een afstudeerfilm voor de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Christine blikt in de film ook terug op haar middelbareschooltijd.

'Ga niet twijfelen'

In die tijd schreef ze een brief aan zichzelf met een duidelijke boodschap: 'Ga niet twijfelen aan het geloof.' Een boodschap met een dubbele lading. Het bevat de basis van haar opvoeding. Maar op dat moment namen haar broers Frans en Symen afscheid van hun geloof. 

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Christine zag hoeveel pijn de beslissing van haar broers bij hun ouders veroorzaakte. Ze nam zichzelf voor om trouw te blijven aan het geloof en alles wat ze heeft meekreeg in haar opvoeding. Ze besloot zelfs belijdenis van haar geloof te doen in de kerk van haar vader. Toen ze ging studeren kwamen echter de door haar zo gevreesde vragen en gevoelens naar boven.

 Dat het zo'n persoonlijke film zou worden, had ik van tevoren niet gedacht

Ze kreeg twijfels. Nu, een aantal jaren later, twijfelt ze nog steeds en wil de domineesdochter net als haar broers haar eigen weg kiezen. Op zoek naar een eigen identiteit, los van het geloof.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De dochter van de dominee Christine Boersma EOdoc
Het geloof uit Christines jeugd is altijd een belangrijk deel van haar identiteit geweest.

“Het geloof waarmee ik ben grootgebracht is altijd een groot deel van mijn identiteit geweest," zegt documentairemaker Christine Boersma over haar film. "Dus het was voor mij duidelijk dat mijn afstudeerfilm daarover moest gaan. Dat het zo'n persoonlijke film zou worden, had ik van tevoren niet gedacht, maar is in het ontwikkelproces toch zo gegaan.”

Film wint VPRO-documentaireprijs 2021

De EOdoc De dochter van de dominee heeft de VPRO-documentaireprijs 2021 gewonnen. De prijs is voor de veertiende keer uitgereikt aan de beste eindexamendocumentaire van de Nederlandse Filmacademie. "Deze film verraste ons van alle films het meest," lichtte de jury toe. "De film doet pijn, schuwt de kwetsbaarheid niet en komt recht uit het hart." Op vrijdag 8 oktober heeft de crew de prijs in ontvangst genomen.

EOdocs-hoofdredacteur Margit Balogh: “Het loslaten van je oude, veilige identiteit en zelf invulling geven aan het wereldbeeld dat je mee hebt gekregen van je ouders gaat vaak gepaard met teleurstellingen en pijn. Hoe ga je daar mee om? De dochter van de dominee is een verhaal over volwassen worden en eigen keuzes durven maken”. 

EOdoc: De dochter van de dominee

Hoe vertelt domineesdochter Christine Boersma dat ze niet meer gelooft? In de documentaire De dochter van de dominee volgen we haar bij de opbouw naar de confrontatie met haar ouders.

Zaterdag 23 oktober, 23.20 uur, NPO 3

Kijk 'De dochter van de dominee' hier terug

--:--