Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe voorkomen we dat jongeren in de kerk afhaken?

Corjan Matsinger geeft advies

Wij verliezen elk jaar flink wat jongeren in onze kerk. Sommigen zitten ’s zondags nog wel op de achterste kerkbank, maar in hun hoofd zijn ze volgens mij al ergens anders. Ik ben jeugdoudste en het gaat me echt aan het hart. Wat kunnen we doen om jongeren in de kerk te houden?

Deel:

Mag ik je voorstellen aan Eutychus? Hij is de ultieme drop-out uit het Nieuwe Testament (Handelingen 20:7-12). De jongen valt tijdens een lange dienst van Paulus in slaap in het raamkozijn. Maar wat gebeurt er? Hij duikelt tijdens de preek vanaf de derde verdieping naar beneden en ligt voor dood op de grond. 
De tekst roept bij mij veel vragen op. Heeft Paulus deze jongen ‘doodverveeld’? Of was het gewoon te warm in de bovenruimte en had hij gebrek aan zuurstof? En hoe is het mogelijk dat niemand van de mensen door heeft gehad dat hij in ‘slaap’ viel op zo’n risicovolle plek? Hadden de anderen hem niet in het vizier? Gelukkig schrikt iedereen wakker door het plotselinge vertrek van Eutychus. 

Waarom verlaten jongeren de kerk?

Ik heb ooit een top 5 gemaakt met redenen waarom jongeren de kerk verlaten. Deze is gebaseerd op bestaande onderzoeken en mijn eigen gesprekken met afgehaakte jongeren. De top 5 in willekeurige volgorde: 

 1. Ik zie niet dat het geloof echt verschil maakt in het leven van mijn ouders. 
 2. De kerk is saai. Ik krijg antwoorden op vragen die ik niet heb.
 3. Ik heb geen (klik met) leeftijdsgenoten in mijn kerk. 
 4. Ik voel me niet betrokken bij of verantwoordelijk voor de dingen in mijn kerk. 
 5. Er zijn geen positieve rolmodellen in de kerk. 
Het kan ze niet schelen hoeveel je weet, als ze niet weten hoeveel je om ze geeft.

Oplossingen

Als je weet waarom jongeren afhaken, kun je samen zoeken naar oplossingen. Daarom hieronder een paar tips en actiepunten naar aanleiding van de top 5: 

 • Drie van de vijf bovenstaande punten raken direct de relaties die een jongere heeft met andere mensen in de kerk. Kortom: jongeren hebben mensen nodig die hen kennen, en naar hen luisteren. Mensen die het geloof belichamen in vlees en bloed (rolmodellen). 
 • Alleen vuur kan een vuur aansteken. Wat is er nodig om het geloof van ouders en andere volwassenen in de gemeente aan te wakkeren? 
 • Welke kansen zijn er voor jongeren buiten het jeugdwerk, om andere (inspirerende) volwassenen te ontmoeten? 
 • Op welke manier stimuleren jullie onderlinge vriendschappen tussen de jongeren? 
 • Wat is het evangelie, het goede nieuws voor jullie jongeren? Hoeveel aandacht is er voor de leefwereld van de jongeren? 
 • Welke kansen zijn er om jongeren eigenaarschap te geven in de kerk? Durven jullie open te staan voor de feedback en ideeën van jongeren? 
 • Zoek de jonge kerkverlaters op en laat je verrassen door de hoeveelheid ‘leven’ die er nog in hen is (Handelingen 20:10). Kerkverlating is lang niet altijd hetzelfde als God gedag zeggen! 

Omhelzing

Paulus slaat zijn armen om Eutychus heen. Dit beeld zien we ook bij de wachtende vader die de verloren zoon een omhelzing geeft (Lucas 15). Is dat niet mooi? Ik denk dat dit het geheim van een kerk is die jongeren serieus neemt. Of zoals een wijze jeugdwerker eens tegen me zei: “Het kan ze niet schelen hoeveel je weet, als ze niet weten hoeveel je om ze geeft.” 

Geschreven door

Corjan Matsinger

--:--