Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoop doet leven – vijf redenen om niet op te geven

'Hoop is meer dan een gevoel; het is ook een bewuste keuze'

Buiten is het donker en grijs – en toch zal de zon ooit weer schijnen. Zo is het ook met hoop. Door ervaringen uit het verleden weet je dat er weer goede momenten kunnen komen. Jij kunt actief ‘meewerken’ aan het mogelijk maken van die uitkomst. Everything that is done in the world is done by hope, zei Martin Luther King, Jr.

Deel:

1. Wanneer je hoopt, ontken je de moeite niet

In de woestijn snak je naar een ander uitzicht. Het is droog, je kunt dagenlang lopen zonder water tegen te komen. God geeft het volk Israël hoop door de belofte van ‘rivieren in de wildernis’ (Jesaja 43). Er stroomt water temidden van de woestijn. Wanneer je hoopt, erken je het landschap van ‘wildernis’ – de moeite, het verdriet – maar zie je ook uit naar de rivier die er door dat landschap weer zal stromen. Wanneer je kijkt naar mensen in de geschiedenis die een boodschap van hoop brengen, zijn dit vaak mensen die de wildernis in de ogen hebben gekeken.

2. Je kunt hoop leren beoefenen

Hoop is meer dan een gevoel; het is ook een keuze die je bewust kunt maken. Jouw pijn is echt, en voelt ook echt. Je hebt echter een keuze in de macht die een ander of een situatie over jou heeft. Je kunt er anders naar leren kijken. Het beoefenen van hoop betekent dat je gaat nadenken over andere mogelijkheden. Je houdt een nieuwe uitkomst voor mogelijk, en werkt actief mee in de richting van die uitkomst. Dit is de reden waarom hoop tot de deugden wordt gerekend – je kunt hem leren beoefenen.

3. Zorg voor een plek waar je je wanhoop kunt uiten

Hoop is voor degenen die het verloren zijn. Voor degene die het heel spannend vindt om zijn verdriet te delen. Maar mensen die hun verdriet uiten, zijn krachtig. Holocaustoverlevende Edith Eger schrijft: ‘Niet de emoties die je uitspreekt, maken je kapot, maar datgene wat verzwegen blijft.’ Wees daarom geen binnenvetter; het onderdrukken van gevoelens maakt je leven moeilijker. Doorleef ze, en breng ze naar buiten.

4. Put hoop uit je herinneringen – en uit verhalen van anderen

Blijf niet hangen in je huidige situatie, maar doordenk je levensverhaal. Zoek in je herinneringen naar de goede momenten. Wanneer had je die, en met wie? Vraag daarnaast anderen naar hun ervaringen. Op welk momenten ervoeren zij zingeving, nabijheid, vertrouwen? Dit is wat we in de Bijbel aantreffen in Psalm 42 en 43. De dichter spreekt zijn wanhopige ziel toe en zoekt in zijn herinneringen naar de momenten met God. Zoals Hij in het verleden ervaren werd, zo kan Hij opnieuw ervaren worden.

Lees ook: Hoe krijg ik weer hoop in het leven?

Foto: Shutterstock

--:--