Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hup mensen, op vakantie!

Blog van Tijs van den Brink

De helft van alle Nederlanders gaat deze zomer niet op vakantie. En de treinen, die voor veertig procent gevuld mogen worden, schijnen nog behoorlijk leeg te zijn.

Deel:

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat veel mensen nog bang zijn voor corona. Zeer begrijpelijk natuurlijk. Wat we de afgelopen maanden hebben meegemaakt, was ongekend en heeft op vrijwel iedereen diepe indruk gemaakt. Zo veel doden. Zo veel zieken. Zo veel indrukwekkende beelden van overbelaste intensive cares.

Toch is het de vraag of angst een goede raadgever is, inmiddels. Hersenprofessor Erik Scherder legde vorige week in Op1 uit dat een goede vakantie kan helpen de stress kwijt te raken die velen van ons de afgelopen maanden hebben opgebouwd. En dat is belangrijk uiteraard, om op adem te komen.

Inmiddels is het virus in Europa flink op z’n retour. En inmiddels weten we ook veel over de manier waarop het virus zich verspreidt. Natuurlijk, er is nog veel onderzoek gaande over de details, maar de hoofdlijn is wel duidelijk. Het gebeurt vooral binnen. Mensen met corona kunnen anderen besmetten door die ander aan te raken, via ‘spraakdruppels’ die ongeveer anderhalve meter ver kunnen komen en mogelijk via objecten als deurklinken en zo. Ook zijn er verhalen van mensen die in bedompte ruimtes met slechte isolatie (kerken, skihutten, cafés) besmet zijn geraakt.

Dat alles maakt dat wij inmiddels een vakantie hebben geboekt. Met de auto naar Italië (want de twijfels over veilig vliegen snap ik wel). Mensen kijken me echt verbijsterd aan als ik dat vertel. Italië is voor hen zo’n beetje synoniem aan de dood.

Dat sentiment snap ik, maar is natuurlijk onterecht. Het is een kwestie van je hersens gebruiken. Hoe kan het virus worden overgedragen tijdens een vakantie, of dat nou naar Italië, Spanje of Texel is? In wegrestaurants misschien. Kwestie van mondkapje op en, als je bezorgd bent aangelegd, handschoentjes aan, lijkt me. Hetzelfde geldt voor de bar waar je koffie haalt: niet te dicht bij anderen gaan staan en zorgen voor hygiëne. Niet binnen blijven hangen. De camping? Lijkt me geen probleem: is buiten. Let op in de toiletten en zo. Dus hup mensen, op vakantie! Naar buiten, lekker ontstressen. De economie stimuleren, in Nederland, Spanje of Italië. Wel blijven nadenken. Maar dat is altijd slim.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--