Ga naar submenu Ga naar zoekveld

IJverig en ambitieus: maak kennis met Popkoor Prestige Pro

Deze groep is op 10 juni te zien in aflevering 3 van ‘Zing!’

De tv-wereld is geen onbekend terrein voor de zangers en zangeressen van Prestige Pro. In aanloop naar hun auditie in ‘Zing!’ vertelt dirigent en muzikaal directeur Ton van Diepen hoe dit popkoor is ontstaan. Ook deelt hij wat het koor samenbindt en neemt hij ons mee in het ‘Zing!’-avontuur van deze gedreven groep.

Deel:

"In 2015 was er behoefte aan een professioneel koor voor tv-opnames, radiodingetjes, bedrijfsevenementen en artiestenbegeleiding", begint Ton te vertellen. "In Nederland zijn er, op een gospelkoor na, zo goed als geen koren die in dat kader werken." Er was behoefte aan een tegenhanger, daar is Ton ingesprongen. "We hebben audities gehouden en de beste zangers geselecteerd." Dit heeft hen geen windeieren gelegd, zoals Ton het vertelt. "We hebben al hele leuke dingen gedaan."

Passie, muzikaliteit en verbinding

Ton omschrijft zijn zanggroep met de woorden passie, muzikaliteit en verbinding. "Passie voor muziek, passie vanuit de zangers die iets moois willen neerzetten. Veel muzikale mensen die samen naar een hoger niveau willen. En verbinding omdat het zo’n superleuke groep is, maar ook verbinding met muziek." Die verbinding met muziek betekent ook de emotie overbrengen op het publiek. "Het is een soort magie, een popsong veranderen in een meerstemmig stuk."

Pro in Prestige Pro

"De pro staat ook voor promotie, uit 25 verschillende Popkoor Prestige koren komen de beste zangers bij dit koor, en we zingen gedeeltelijk dezelfde nummers: De modernste hits van nu. En Pro staat voor project: omdat we veel projecten doen, zoals samenwerken met orkesten en artiesten, een bedrijfsevenement in Carré, optredens op TV” Er zitten wel wat mensen bij deze zanggroep met een conservatorium achtergrond, maar over het algemeen bestaat deze groep uit hardwerkende mensen vanuit heel Nederland."

‘Ze gaan ervoor’

Ton ziet veel ijver bij de koorleden. "Je merkt dat ze thuis alles goed voorbereiden, ze gaan ervoor. En waar nodig nemen ze nog zanglessen." Dit is niet alleen kenmerkend voor de groep maar ook vereist. Als de groep een nieuw nummer krijgt, moeten ze het eigenlijk wel binnen een week kunnen, en een week later moet het uit het hoofd kunnen. "Er wordt wel wat van ze verwacht, ja."

Op zoek naar leuke nieuwe dingen

Meedoen met ‘Zing!’ was een leuke, nieuwe uitdaging. Het programma deed Ton denken aan Korenslag. "Ik ben altijd op zoek naar leuke nieuwe dingen. ‘Zing!’ kwam langs en leek anders dan de normale programma’s. Ik vind het leuk dat er iets met koren wordt gedaan. Toen dachten we: ‘We gaan gewoon meedoen’." Koren met elkaar vergelijken is eigenlijk niet te doen. Daarom staan Ton en Prestige Pro nuchter in de wedstrijd: "Als we maar 1 aflevering meedoen, is dat ook al leuk. Als je er zo in gaat staan, is het altijd leuk."

Een intensieve periode

Popkoor Prestige Pro heeft binnenkort twee grote shows, waardoor het koor een intensieve periode doormaakt. "Daarom hebben we ervoor gekozen om tijdens onze auditie een nummer te zingen uit het repertoire van deze shows." Welk nummer dat precies is, blijft tot 10 juni nog even geheim.

Ondanks ervaring gespannen

Is een show als ‘Zing!’ nog wel spannend voor een groep met tv-ervaring? "Er zit een wedstrijdelement in, dat maakt het sowieso spannend", zegt Ton. "En je wilt toch het beste van jezelf laten zien. Bovendien kan met tv alles op het laatste moment veranderen, dus je moet wel scherp zijn. Dat kan ervoor zorgen dat je iets minder ontspannen op het podium staat."

Benieuwd naar de auditie van Popkoor Prestige Pro? Kijk op zaterdag 10 juni naar aflevering 3 van 'Zing!', om 20.30 uur bij de EO op NPO 1.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de mooiste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Sander van der Veen

--:--