Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik durfde niet te dromen dat ik van lyme af zou komen'

Na 26 jaar genas Mariëlle van de ziekte van Lyme

Zesentwintig jaar lang leeft Mariëlle Smith-Lommen (52) met de ziekte van Lyme. Totdat ze bij een Duitse arts een loodzware kuur kreeg en ze na al die jaren hoorde: “Je bent schoon.”

Deel:

“Toen de arts me vertelde dat ik beter was, kon ik het niet geloven. Tijdens de kuur had ik regelmatig controles – waarin we zagen dat de waarden steeds verder zakten – en bij deze controle kon de arts niets meer vinden: de ziekte van Lyme was weg! Ze heeft het nog drie keer nagemeten. Ik was euforisch en een paar dagen ontzettend blij, maar daarna kwam er ook een stuk boosheid en verdriet naar boven. Waarom hebben artsen niet verder gezocht en heeft het zesentwintig jaar geduurd voordat iemand mij écht kon helpen?

Ik begin weer mijn oude zelf te worden

De ziekte van Lyme heeft al die jaren – in meer en mindere mate – mijn leven ontzettend beïnvloed. Ik had te maken met extreme vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, oorsuizen, dubbelzicht en tremors (voortdurende schudbewegingen, red.). Ik heb absoluut momenten gehad waarop ik de hoop opgaf. Ik durfde niet te dromen dat ik ooit nog van lyme af zou komen.

Nu ben ik een jaar en drie maanden schoon. Langzaamaan keert mijn energie terug en begin ik weer mijn oude zelf te worden. Geweldig om dat te ervaren. Ik kan weer dingen doen die me blij maken. Zo ben ik nu bezig met een boek voor lotgenoten, waarin ik mijn ervaring en kennis deel. Ook komt mijn droomreis naar Nepal en Tibet steeds meer in zicht. Voorheen kon ik dat fysiek niet aan, maar nu begin ik er steeds meer in te geloven dat die reis er gaat komen. Dat zou echt een kers op de taart zijn.”

Beeld: GoedFolk

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--