Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik gooi mijn radio-items met liefde in de prullenbak’

Wie is Tannaz Hajeby? Maak kennis met nieuwste EO-radiopresentator

Ze is 28 jaar, heeft Iraanse roots en staat vier dagen per week voor dag en dauw op. Radio-dj Tannaz Hajeby maakt sinds januari het EO-radioprogramma 'Dit is Tannaz' op NPO Radio 2; de grootste radiozender van Nederland. Daarvoor was ze te horen op 3FM én jarenlang een geliefde stem op FunX. "Het was tijd om het vertrouwde nest te verlaten en een nieuw avontuur aan te gaan. Al heb ik daar wel flink van wakker gelegen."

Deel:

Wie van dinsdag t/m vrijdag tussen 4.00 en 6.00 uur afstemt op NPO Radio 2 ontdekt al snel: Tannaz is optimistisch, goudeerlijk en dol op humor. Maar dat is – uiteraard – niet alles. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

'Toen werd mijn hobby ineens mijn werk’

Hoewel Tannaz' liefde voor radio al op jonge leeftijd aanwezig was, koos ze niet voor de gebruikelijke weg naar de radiostudio. "Ik zat op de middelbare school met een groot dilemma", vertelt ze. "Ik wilde journalistiek studeren óf iets met psychologie gaan doen. Toen ik dit met mijn moeder besprak, zei ze: 'Ik denk dat je met psychologie een heleboel mensen kunt helpen. Maar journalistiek… Ik weet niet of dat wel zo’n slim idee is.’ Ik heb een niet-westerse achtergrond, dus journalistiek werk is in de belevingswereld van mijn omgeving niet echt werk. Daarom koos ik voor de studie 'Maatschappelijk Werk en Dienstverlening'. Zo kon ik mensen helpen én mezelf beter leren kennen. Dat laatste is zeker gelukt!"

Toch bleef de liefde voor media bestaan. "Ik heb een journalistiek hart. Ik vlogde vroeger, maakte covers op YouTube en schreef poëzie. Op den duur zeiden mensen: 'Je bent goed met woorden, goed met taal én je hebt een leuke stem. Waarom doe je daar niet iets mee? Waarom ga je niet de radiowereld in?'" Tannaz besloot de stap te wagen en maakte een demo voor Q-Music. "Die was echt tenenkrommend", blikt ze terug. "Ik werd afgewezen."

Maar ze liet haar droom niet los: "Ik ging hobbyradio maken, omdat ik toch te nieuwsgierig was om het te laten gaan. Zo kwam ik uiteindelijk bij FunX en bij 3FM terecht. Toen werd mijn hobby – iets wat ik onschuldig vanuit mijn slaapkamer deed – ineens mijn werk."

Tannaz Hajeby - Restaurant

'Het beste van twee werelden'

Tannaz rondde haar studie af en werkte een tijdje in de zorg. "Maar dat werd naast mijn radiowerk een beetje te veel. Om media en social work te combineren, heb ik 2,5 jaar lang een podcast over mentale gezondheid gemaakt. En nu is het tijd voor dit avontuur op NPO Radio 2. Wie weet of ik de liefde voor media en de liefde voor social work in de toekomst weer kan combineren. Ik zeg altijd: ‘Ik ben de Hannah Montana van deze tijd.’ The best of both worlds."

Tannaz en de lachband

Anno 2024 bestaat Tannaz’ wereld in de vroege uren van de dag vooral uit radio maken. Dat doet ze samen met producer Youcef. “We noemen hem vaak 'de lachband'", vertelt ze met een grote grijns. "Hij lacht zó veel dat luisteraars zich soms afvragen of hij betaald wordt om te lachen. Zelf noem ik Youcef trouwens ook wel 'mijn broertje' en 'mijn linkerteen'. We zijn écht een team. We maken het programma samen. We zijn vrienden geworden dankzij ons werk voor de radio. Het is geweldig om samen de radio te maken die je altijd al voor ogen had."

Altijd 'aan'

Op de vraag waar Tannaz haar dagen verder mee vult, antwoordt ze: "Ik houd enorm van zingen. Verder breng ik graag tijd door met mijn moeder en vrienden. En ik doe aan sport (fitness). Maar ik moet toegeven: ik ben wel zo iemand die nog even een radiofilmpje gaat editen terwijl ik op de crosstrainer sta. Ik sta altijd aan. Ik ben altijd met radio bezig. Niet op een creepy manier hoor! Maar als ik iets geks meemaak, pak ik mijn notities erbij en denk ik: 'Even opschrijven! Dit wil mijn luisteraar sowieso horen als ik dinsdag weer terug ben.'"

'Radio maken is mensenwerk'

In het gesprek met Tannaz wordt één ding keer op keer duidelijk: ze wil er zijn voor haar luisteraars. "Radio maken is echt mensenwerk. Veel dj’s praten graag; ik luister liever. Ik wil dat luisteraars zich vertrouwd genoeg voelen om hun verhaal bij mij te doen.

'Dit is Tannaz' is heel positief, maar er is ook ruimte voor beladen onderwerpen. Het is intiem en persoonlijk, maar ook lachen, gieren, brullen. Ik hoop dat mensen een veilig gevoel hebben, iets over de dag meekrijgen en dat er volop ruimte is voor gekkigheid en interactie. En heel belangrijk: dat mensen zich door het programma niet alleen voelen in de nacht en ochtend."

Tannaz in de NPO Radio 2 studio

In de prullenbak

"Tussen 4.00 en 5.00 uur stellen we de show direct open. Dat doen we met 'Deel jouw deeltrack'. In deze rubriek vragen we luisteraars om een gedeelte uit een nummer met ons te delen dat hen het meeste is bijgebleven. Vervolgens draai ik dat nummer."

Even is Tannaz stil. Dan vult ze aan: "Weet je: we hebben elke uitzending genoeg klaarstaan waar je als luisteraar gelukkig van wordt. Maar ik wil dat je nóg gelukkiger wordt, dus kom maar door met wat jíj graag wilt horen en wat jou echt raakt. Zo leer je een luisteraar ook beter kennen.

Als ik in de NPO Radio 2-app een bericht zie van een luisteraar die graag iets wil delen, gaan mijn eigen items gewoon de prullenbak in. Zo kwam er een paar weken geleden een bericht van een vrouw met tandartsangst. Dan gooi ik mijn items weg en ga ik het daarover hebben."

Indrukwekkend: Yousra dreigt op straat te belanden, maar luisteraar Willy grijpt in
Indrukwekkend: Yousra dreigt op straat te belanden, maar luisteraar Willy grijpt in

Twee jaar geleden moest Yousra met spoed uit huis vanwege haar slechte thuissituatie. Ze verblijft momenteel in een opvangcentrum, maar kan daar niet langer blijven. En dat betekent dat Yousra binnenkort dakloos kan worden. Tannaz steekt daar samen met luisteraar Willy een stokje voor.

'Een momentje met God'

Wie hoort dat Tannaz haar programma voor de EO maakt, is al snel benieuwd wat de presentatrice met God en geloof heeft. "Ik geloof dat ik mijn stem heb gekregen om Gods woord te kunnen verspreiden", vertelt ze. "Wat niet veel mensen weten, is dat ik in de auto onderweg naar de studio altijd bid. Ik weet dat God er altijd is; overdag en in de nacht. Maar ’s nachts, als het stil is, voelt het echt als een moment met God."

Die stille tijd in de auto gebruikt Tannaz in eerste instantie om te danken. "Ik vind dat we dankbaarheid centraal moeten stellen. We komen vaak bij God wanneer het even niet meezit, maar we mogen God ook echt danken voor alles wat wél meezit. Ook bid ik voor de wereld. Er gebeurt heel veel en het doet me pijn om alle narigheid te zien. Soms vraag ik God om mij de kracht te geven om met mijn stem in een verandering te maken daar waar God wil dat ik dat doe."

Toch is 'Dit is Tannaz' geen geloofsprogramma. "We maken veel humorradio. Ik vind dat lachen een onderdeel moet zijn van het leven. Maar alle andere emoties zijn ook welkom. Ik wil vanuit mijn geloof vooral laten zien dat we de hoop erin mogen houden!"

Van FunX en 3FM naar NPO Radio 2

Waar Tannaz voorheen presenteerde voor 'jongerenzenders' FunX en 3FM, bereikt ze nu jong en oud op NPO Radio 2. "Van mensen die niet kunnen slapen tot mensen die in alle vroegte gaan hardlopen. En natuurlijk mensen die moeten werken, zoals verplegers en vrachtwagenchauffeurs.

Ik hoop dat mijn programma een afspiegeling van de maatschappij wordt. Wat ik heel leuk vind: ik heb een groep jongeren van FunX en 3FM meegenomen. Mooi verhaal: ik sprak een FunX-luisteraar die mijn programma op NPO Radio 2 luistert. Hij vindt de muziek niks, maar de sfeer nog steeds even leuk als bij FunX. Deze jongen belde in tijdens een quiz. Ik stelde hem een vraag over The Beatles. Daarbij noemde ik drie van de vier namen van de bandleden. De vraag was: 'Welke naam ontbreekt?'. Toen zei hij: 'Justin Bieber'. Ik denk dat NPO Radio 2-luisteraars echt denken: 'Wat zeg jíj nu?'. Maar tegelijkertijd is het hilarisch.

Ik kom uit de FunX-wereld, maar heb altijd al gezegd dat ik NPO Radio 2 een mooie zender vind. Ik hoop dat die twee werelden samenkomen. Ik vind het een eer dat ik voor NPO Radio 2 mag werken. Eerlijk: ik was in het begin heel angstig. Hoe zou het zijn? Maar ik merk elke dag dat ik er beter inzit. Het is een heel warm bad waar ik in terecht ben gekomen."

Luister 'Dit is Tannaz'

Elke dinsdag t/m vrijdag van 4.00-6.00 uur bij de EO op NPO Radio 2.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--