Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik heb echt superleuke, behulpzame, vriendelijke collega’s en leidinggevenden'

Blog van Tijs van den Brink

Ik kan je natuurlijk niets verbieden, maar als je op het punt staat je lidmaatschap van de Evangelische Omroep op te zeggen: wacht nog even.

Deel:

Na de afgelopen weken snap ik je neiging helemaal. Een commissie die onderzoek deed naar grensoverschrijdend gedrag bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) publiceerde haar bevindingen. En dat viel niet mee. Je hebt het vast gelezen: grensoverschrijdend gedrag komt veel voor bij de NPO, niet alleen bij bekende hotspots als De Wereld Draait Door en NOS Sport. En jij bent lid van één van de omroepen van de NPO, anders las je de Visie niet. Dus waarom zou je lid blijven?

Er vindt bij de NPO regelmatig verbaal geweld plaats, zegt de commissie. Er wordt geroddeld, vertrouwelijkheid wordt geschonden, vrouwen worden verbaal geïntimideerd. Om het nog erger te maken: veel van deze missstanden waren bekend bij directies en leidinggevenden. Maar er is veel te weinig mee gedaan. Vandaar de titel van het rapport: Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan.

Het was vervreemdend om de berichten te volgen. Gaat dit over mijn werk? Is dit een adequate beschrijving van de wereld waar ik al meer dan 25 jaar in rondloop? Zeker, we werken in een competitieve omgeving, er zijn harde deadlines, wat we doen is voor veel mensen zichtbaar dus het werk wat we doen moet wel goed zijn. De druk is hoog: als je niet presteert, zijn er genoeg mensen die je plaats willen innemen.

Maar is het echt zo’n poel van ellende en verderf als de commissie nu constateert? Is de NPO een wasstraat waar je viezer uitkomt dan je erin gaat? Ik heb geen reden te twijfelen aan de kwaliteit van het onderzoek. Dit is hoe veel collega’s bij de NPO hun werk beleven. Onze directeur Arjan Lock benadrukte kort na het verschijnen van het rapport terecht, zowel in een personeelsbijeenkomst bij de EO als op tv (Nieuwsuur, Sophie & Jeroen), dat alle misstanden erkend moeten worden. Daar begint het herstel, bij de erkenning van wat er misgaat.

Maar er is óók een andere kant. Je gelooft het misschien bijna niet, maar het volgende is ook waar: er wordt op heel veel plekken in Hilversum met veel plezier gewerkt en ik ervaar de collegiale verhoudingen doorgaans als heel prettig. Natuurlijk, af en toe valt er een vertogen woord, maar meestal inspireren we elkaar om mooie dingen te maken waar jij als kijker wat aan hebt. Meestal zijn de verhoudingen goed, zeker bij de EO: ik heb echt superleuke, goeie, behulpzame, vriendelijke collega’s en leidinggevenden.

Je bent niet gek als je lid blijft.

Moest ik even kwijt.

Geschreven door

Tijs van den Brink - Gastauteur

--:--