Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ik mis je: 'Onze Jort heeft maar drie dagen geleefd'

Dianta en Edo over het verlies van hun zoontje

Na een voorspoedige zwangerschap en vlotte bevalling zijn Edo en Dianta Post Uiterweer de koning te rijk met hun zoon Jort. Maar dan slaat hun geluk om in complete wanhoop. Jort heeft een ernstige verdraaiing in de darmen en overlijdt als hij slechts drie dagen oud is.

Deel:

Vlak na de geboorte van Jort lijkt alles goed. "We genoten enorm van hem, we waren zo blij," vertelt Dianta. "We hadden een gezonde zoon! We genoten van die eerste dagen. Ik hield hem vast en knuffelde veel met hem." Maar na twee dagen begint Jort over te geven. Het gaat van kwaad tot erger. Ze gaan met Jort naar het ziekenhuis. Na onderzoek blijkt dat hij een ernstige verdraaiing in zijn darmen heeft. Jort moet direct geopereerd worden.

Afgestorven

"Toen de chirurg zijn buikje open maakte bleek dat zijn darmen al compleet afgestorven waren," vervolgt Dianta. "Zijn darmen hadden te lang geen bloedtoevoer gehad." "Er was niets meer aan te doen," vult Edo aan. "Dit was niet met het leven verenigbaar volgens de arts. Onze wereld stortte in."

Intens

Jort wordt naar een apart kamertje gebracht op de intensive care. "Het was te veel om te bevatten. We gingen van compleet geluk naar complete wanhoop." Kleine Jort doet nog even zijn ogen open en kijkt zijn ouders aan. "Hij had een hele intense blik. Alsof hij afscheid nam en op ons had gewacht." Kort daarna, op 18 juni 2017 overlijdt Jort, slechts drie dagen oud.

Dapper

"We mochten hem mee naar huis nemen. Daar hebben we hem in bad gedaan. We hebben veel met hem geknuffeld," vertelt Edo. "En we hebben veel tegen hem gepraat. Hij was zo dapper! Jort heeft gevochten tot het eind. We hebben heel vaak gezegd dat we trots op hem zijn."

Uniek

Inmiddels is Dianta opnieuw in verwachting. "Het is fijn om zwanger te zijn. We hebben weer iets om naar uit te kijken. Tegelijkertijd is de zwangerschap heel confronterend en ben ik erg onzeker. Doe ik Jort tekort met deze nieuwe baby? Ga ik straks vergelijken? Gelukkig weet ik dat dit kindje geen vervanging is. De band met ieder kind is uniek. Ik mag nog steeds verdriet hebben om Jort, maar ik mag ook weer genieten."

Ik mis je, zondag 23 augustus 08.55 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--