Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik mis je’: Piloot Dick vloog de lichamen van MH17 terug

'Het verdriet gaat volledig in je lichaam zitten'

Het televisieprogramma ‘Ik mis je’ stond op zaterdag 13 juli in het teken van de MH17-ramp die vijf jaar geleden – 17 juli 2014 – plaatsvond. In de uitzending kwam onder meer Dick van Gasteren aan het woord, de luchtmachtpiloot die de lichamen van slachtoffers naar Nederland vloog.

Deel:

“Jij hebt net mijn ouders naar huis gevlogen.” Deze woorden van een jongen raken luchtmachtpiloot Dick van Gasteren nu nog. Dick vertelt zijn verhaal op vliegveld Eindhoven, de plek waar de lichamen vijf jaar geleden aankwamen.

'Verdriet als een deken'

Dick voelde het verdriet destijds als een deken, vertelt hij. “Bijna tastbaar.” De luchtmachtpiloot, die ook in Afghanistan, Irak en Bosnië diende, vloog kort na de ramp met politiemensen, onderzoekers en een slachtofferidentificatieteam naar Oekraïne. Er ging ook een lading lege kisten mee. In speciale pallets lagen ze vastgeklemd.

'Indrukwekkende aanblik'

Dick van Gasteren blijft na aankomst in Oekraïne met zijn collega’s op de luchthaven en ziet de kisten de hangar weer binnenkomen. “Het worden er steeds meer. De eerste aanblik is indrukwekkend.” Zijn toestel komt vol te staan. “Op de terugreis moest ik plassen, maar toen ik de cockpit uitkwam en al die kisten zag, draaide ik me toch weer om.”

Tijdens de aankomstceremonie op vliegveld Eindhoven komt het verdriet opnieuw dichtbij, vervolgt de militair. “Het gaat volledig in je eigen lichaam zitten.” Zeker als de nabestaanden na de ceremonie nog een kijkje komen nemen in het toestel om te zien waar hun geliefden voor het laatst geweest zijn.

Ouders omgekomen

“Op een gegeven moment komt er een opa met een jonge jongen. Hij vraagt of zijn kleinzoon in de cockpit mag kijken. Dat mag uiteraard. De jongen kijkt naar de apparatuur en zegt: ‘Jij hebt net mijn ouders naar huis gevlogen.’ Ik vertelde hem dat ze voor altijd in zijn hart zullen zijn.” Geëmotioneerd: “Achteraf vraag ik me af of dat het juiste was om te zeggen.”

Eenzaam

De piloot vertelt verder in ‘Ik mis je’ dat hij graag nog eens met nabestaanden zou willen spreken. “Mijn werk heeft me veranderd en ik kan sommige ervaringen niet delen met anderen. Dat is soms eenzaam. Maar het leven geeft ook een heleboel cadeautjes in de vorm van dierbare contacten.”

In de uitzending spreken EO-presentatoren Minella van Bergeijk en Arjan Lock ook met Peter van der Meer en Jaap en Diana Westerveld die familieleden verloren.

Beeld: Daisy Ranoe

'Ik mis je'

Wilt u op de hoogte blijven van deze uitzending van 'Ik mis je' en de extra’s bekijken die niet op tv te zien waren? Volg dan deze speciale Facebookpagina of neem een kijkje op het Instagramaccount van dit EO-programma. 

--:--