Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik moest keer op keer wachten op een donornier"

'De Verandering', zaterdag 10 februari, 17:30 uur op NPO 2

Kees-Jan Cecci is sinds zijn 6e nierpatiënt. Zo jong als hij is, wordt zijn leven van Kees-Jan bepaald door zijn nierziekte. “Vanaf dit moment ben jij bezit van het ziekenhuis”, zegt de arts tegen Kees-Jan als hij als jochie allerlei onderzoeken ondergaat. En die voorspelling komt helaas uit.

Deel:

Vanaf zijn elfde jaar moet Kees-Jan dialyseren. Als hij 12 is, krijgt hij een donornier en daarna gaat het relatief goed met hem. Maar na tien jaar stoot zijn lichaam de nier af en worden de gezondheidsproblemen steeds groter.

Kees-Jan krijgt opnieuw een nier, dit keer van zijn vader. Helaas gaat ook dit na twee jaar mis, en wordt Kees-Jan wederom veroordeeld tot het nier-dialyseapparaat, terwijl hij wacht op een nieuwe nier. Door het vele prikken en dialyseren wordt de doorbloeding naar zijn vingers zo slecht dat zijn hand geamputeerd moest worden. Tot overmaat van ramp raakt hij door dit alles arbeidsongeschikt. 

Wereldkampioenschap

“Ik was bevriend met Bart de Graaff, presentator en oprichter van BNN,” vertelt Kees-Jan. "We deden beiden mee aan de wereldkampioenschappen voor mensen met een donororgaan. Bart speelde tennis en ik tafeltennis”. Kees-Jan wint meerdere gouden medailles. Het verlies van zijn donornier heeft ook voor het sporten grote gevolgen. "Mijn conditie had ernstig onder te lijden onder dit alles, en aan de Wereld Transplantatie Spelen mocht ik niet meer mee doen omdat ik nou eenmaal die donornier niet meer had."

Knokken

Jaar in jaar uit moet Kees-Jan knokken voor zijn gezondheid en voor zijn leven. Op het moment dat zijn gezondheid erg slecht is en hij wéér wacht op een nieuwe niertransplantatie, verongelukt de neef van Kees-Jan op wie hij erg gesteld was. Lukt het Kees-Jan ondanks alle verdriet de moed erin te houden? Je ziet het zaterdag in 'De Verandering'.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--