Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik onderhield mijn gezin met het dealen van drugs’

Het verhaal van Sebastian Sarkezi in 'De Verandering'

Sebastian Sarkezi (28) groeit samen met zes broertjes en zusjes op in een Roma-gezin. Als Sebastian 12 jaar is, gaat hij op zoek naar een makkelijke manier om geld te verdienen. Hij heeft een kort lontje, is agressief, steelt, licht mensen op en dealt drugs. Sebastian is pas 15 als hij al onderdeel uitmaakt van een criminele organisatie.

Deel:

Al snel leert Sebastian zijn toekomstige vrouw Fatima kennen. De ouders van Fatima zijn op z’n zachtst gezegd niet blij met hun relatie. Toch gaat het stel samenwonen en wordt hun eerste kindje geboren. Om zijn gezin te kunnen onderhouden blijft Sebastian drugs dealen. Ondertussen probeert de Kinderbescherming hun dochter uit huis te plaatsen zodat de minderjarige Fatima en Sebastian weer naar school kunnen.

Achter de tralies

Sebastian besluit om naar Denemarken te gaan om te voorkomen dat hij wordt opgepakt. Hij komt ook daar in aanraking met de verkeerde mensen en belandt in de gevangenis. Na zijn vrijlating gaat hij terug naar Nederland. Daar gaat hij gewoon door met stelen en het dealen van drugs. Opnieuw wordt hij opgepakt en verdwijnt weer achter de tralies. “We zijn als Roma gewend aan crimineel gedrag", vertelt Sebastian later over deze periode. "Vanuit onze achtergrond gingen we amper naar school en reisden we van plek naar plek. Het is een overlevingsstijl, en het is heel moeilijk om dat los te laten.”

Na een maand gaan Fatima bij Sebastian in de gevangenis op bezoek en als zij hun dochtertje aan Sebastian geeft, breekt hij. "Toen besefte ik wat ik haar aandeed en waar ik mee bezig was. Dit was toch geen manier van leven". Kort daarna hoort Sebastian voor het eerst over God.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Verandering

Zaterdag 5 februari, 18:35 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--