Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik was verslaafd aan geweld'

Jaap Willemstein in 'De Verandering'

Wie Jaap Willemstein nu ziet, kan zich niet voorstellen dat hij vroeger een zeer gewelddadige Feyenoord hooligan was. Maar camerabeelden uit die tijd vertellen een triest verhaal van vechtpartijen, vandalisme en haat. Jaap stond altijd vooraan, verwilderd en met bebloed gezicht. ‘Ik was verslaafd aan geweld’.

Deel:

Jaap groeit op in een streng christelijk gezin. Op zondag gaan ze meestal twee keer naar de kerk en Jaap moet ook nog naar zondagsschool. "Ik zat zo'n beetje de hele zondag in de kerk," vertelt hij. "Ik kon slecht tegen al die regeltjes en verzette me er vaak tegen." De vader van Jaap worstelt met zware depressies. Hij is zeer zwijgzaam, wat de sfeer in huis niet ten goede komt. "Het was thuis altijd supergestrest en ongezellig."

Wapens

Jaap is als kind een driftig mannetje. Hij kampt jarenlang met overgewicht, en omdat hij zich daarvoor schaamt, gaat hij fanatiek sporten. Al snel valt hij veel af en is hij zeer bedreven in jiu jitsu. Ook op straat vecht Jaap graag. Hij sluit zich aan bij een jeugdbende, die regelmatig met plezier een discotheek of kroeg in puin trapt. Op zondag gaan ze naar Feyenoord. Niet per se om de wedstrijd te volgen, maar vooral om te vechten en alles kort en klein te slaan. "Er werden ook veel wapens gebruikt," zegt Jaap. "Knuppels, messen, stukken glas." Camerabeelden en fotografen richten zich vaak op Jaap, want hij staat met zijn verwilderde ogen en bebloede hoofd meestal vooraan. 

Geweld

Ondertussen krijgt Jaap verkering. Hij trouwt, maar zijn gedrag verandert niet. Jaap merkt dat hij verslaafd is aan het geweld, aan de adrenaline. "Bij elke wedstrijd hoorde ik een stemmetje in mijn hoofd: 'Jaap waar ben je mee bezig?' Elke wedstrijd. Maar dat verdrong ik gewoon. De verslaving aan adrenaline was groter." Jaap drinkt daarbij enorm veel en zijn gewelddadige gedrag wordt alleen maar erger.

Kerk

Het is oudjaarsavond. Om zijn ouders een plezier te doen, gaat Jaap bij hoge uitzondering een keer mee naar de kerk. De dominee heeft die avond een indringende preek die zelfs bij Jaap een verandering teweegbrengt.

De Verandering

Zaterdag 4 januari, 19.20 uur, NPO 2

--:--