Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik werd door de Belastingdienst aangemerkt als een fraudeur’

Hannah raakte door verschillende tegenslagen in financiële nood

De familie van der Grift heeft jarenlang te maken met financiële tegenslagen. De gevolgen van een wurghypotheek en onenigheid met de belastingdienst over kinderopvangtoeslag zorgen voor grote stress.

Deel:

De financiële pech stapelt zich op bij het gezin van der Grift*. “Een aflossingsvrije hypotheek met variabele rente bracht ons droomhuis binnen handbereik”, legt Hannah van der Grift uit. Zonder dat zij het wisten staken zij met het ondertekenen van deze hypotheek hun hoofd in een financiële strop. “We hebben onszelf een wurghypotheek laten aanpraten, waar we met geen mogelijkheid meer vanaf konden komen. Zonder aarzeling gingen wij in zee met de Amerikaanse Lehman Brothers bank.”

In 2008 wordt deze bank failliet verklaard. “Hierdoor werd onze hypotheek overgenomen door een andere bank. Door de crisis steeg de hypotheekrente en zaten we ineens op een maandbedrag van 1,600 euro.” Een bedrag dat het gezin niet zomaar kan ophoesten. “We wilden onze hypotheek dolgraag laten oversluiten, maar daar zouden we een boete van zo`n 25.000 euro voor moeten betalen. Dat hadden we niet, dus moesten we blijven doorroeien met de riemen die we hadden.” Alsof het stel nog niet genoeg geldzorgen heeft, raakt de zwangere Hannah ook nog haar baan kwijt. “Hierdoor vielen mijn inkomsten weg.”

Structureel geld tekort

Hannah, een ware control freak, is dag en nacht bezig met het berekenen van hun inkomsten en uitgaven, maar kan maar tot één conclusie komen: de maand was te lang voor het salaris dat binnenkwam. Structureel kwamen zij geld tekort. “Ik sloeg er echt in door. Het werd op een gegeven moment zó erg, dat ik gestrest raakte en harde buiken kreeg. Ik was God uit het oog verloren en had het idee gekregen dat ik mijn zorgen alleen moest dragen. Dat maakte mij opstandig en zorgde ervoor dat ik allerlei waaromvragen had. Waarom moest ons dit overkomen? Waarom hadden wíj zoveel pech? Ik las nog wel in de Bijbel, bad nog wel en ging nog wel naar de kerk, maar mijn hart was afgesloten.” 

Tijdens een nachtelijke piekeraanval worden de harde buiken zó hevig, dat Hannah besluit uit bed te gaan. “Ik ging naar beneden en zette de cd-speler aan om rustiger te worden. We hadden een cd-speler waar vijf cd’s tegelijk in konden. Deze werden door elkaar heen afgespeeld. Dan weer een nummer van de ene cd, dan weer van de andere. Het lied dat die nacht werd afgespeeld was Psalm 42:5: Maar de Heer zal uitkomst geven.”

Op dat moment komen er barsten in het pantser dat zich rond haar hart heeft gevormd en stelt zij zich na lange tijd weer open voor God. Onmiddellijk voelt zij een diepe rust en keert de vrede terug in haar hart. “Ik besefte, in de stilte van de nacht, dat ik God was vergeten. Ik was aan het tobben zonder Hem om hulp te vragen. God liet mij weten dat ik alles bij Hem mag brengen, ook onze financiële zorgen; Hij zou ons helpen. Eindelijk kon ik mijn zorgen loslaten en volmondig meezingen met psalm 42:5; de Heer zál uitkomst geven!”

Er lag een envelop met 250 euro op de deurmat. Precies het bedrag dat wij tekortkwamen die maand!

Verwonderd en met vrede in haar hart loopt Hannah naar boven. Op hetzelfde moment hoort zij de brievenbus klepperen. “Ik vond dat heel vreemd, want wie brengt er nu midden in de nacht post rond?” Nieuwsgierig loopt zij weer naar beneden. Wat ze dan ziet gaat haar voorstellingsvermogen te boven. “Er lag een envelop met 250 euro op de deurmat! Precies het bedrag dat wij tekortkwamen die maand! God had een engel op pad gestuurd om in onze noden te voorzien. Zo wonderlijk!” Dit leert haar dat ze niet op zichzelf moet vertrouwen, maar God moet betrekken in haar leven. Een les om nooit meer te vergeten!

In de jaren die op dit bijzondere voorval volgen daalt de hypotheekrente. Het lukt het gezin – weliswaar met de nodige moeite en opoffering, maar gesteund door vrienden en familie – het hoofd boven water te houden. “Het was geen vetpot, maar we hadden gelukkig geen schulden en konden alle vaste lasten betalen. Omdat we nog steeds vastzaten aan een wurghypotheek, waren we aan het sparen om de boete, die we zouden krijgen als we onze hypotheek zouden omzetten, te kunnen betalen. Doordat ik weer een baan had, kon ik ook bijdragen in de kosten.”

Toeslagen

Net als ze alles op de rit lijken te hebben, komt het gezin opnieuw in financieel noodweer. “Ik maakte één stom foutje bij het invullen van het formulier voor tegemoetkoming van de kinderopvang. In plaats van het vakje BSO, had ik per ongeluk het vakje Dagopvang aangevinkt.” Na drie weken krijgt Hannah een telefoontje van de belastingdienst. “Ik werd aangemerkt als fraudeur en kreeg, naast dat we geen recht meer hadden op tegemoetkoming voor de opvang van onze dochter, ook een boete van 2.500 euro. Het was niet mogelijk het vinkje om te zetten. Maandelijks moesten we 200 euro schuld aflossen om aan de boete te voldoen. Geld dat wij niet over hadden.”

De boetes maakten het extra zwaar

Daar blijft het niet bij, want opnieuw krijgen zij een boete. Dit keer véél hoger dan de eerste. “Doordat de gastouder van onze dochter verhuisde, werd er een fout gemaakt bij de registratie van het nieuwe LRK-nummer”, legt Hannah uit. “We stonden bij de belastingdienst te boek als fraudeurs, dus kregen zonder pardon een torenhoge boete opgelegd. Daarnaast werd alles wat wij eerder hadden ontvangen teruggevorderd.” Doordat Hannah het onrecht van de terugvorderingen kan aantonen wordt dit rechtgetrokken, maar de boetes blijven staan.

In totaal heeft het gezin 9,500 euro aan boetes opgelegd gekregen. “We hadden gelukkig geleerd om al onze zorgen bij God te brengen en Hem om wijsheid en kracht te vragen.” Ze grijpen alle mogelijkheden aan om de boetes te kunnen aflossen. “Naast mijn baan als administratief medewerker, werkte ik in de weekenden in de thuiszorg.”  

De vlag uit

Uiteindelijk gaat het gezin met de diaconie van hun kerk in gesprek en worden de kaarten op tafel gelegd. Dan pas durven zij openheid te geven over hun financiële situatie. “Nadat wij ons verhaal hadden verteld, werd ons gevraagd waarom wij niet eerder aan de bel hadden getrokken. Ik denk zelf dat het schaamte was.” De diaconie brengt hen in contact met een betrouwbare adviseur, die hen helpt bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. “De vlag hangt uit! Eindelijk zijn we klaar met het betalen van de boetes! Over twee weken zetten we onze handtekeningen onder de nieuwe hypotheek en krijgen we eindelijk een stabiele financiële situatie. We zien dit als God leiding!”

De volgende uitdaging hangt hen alweer boven het hoofd. “We hebben een variabel energiecontact. Omdat het huis achterstallig onderhoud heeft, zijn de stookkosten hoog. In het verleden zou ik hier erg gestrest van zijn geraakt, maar ik weet nu dat God ons helpt. Daarnaast denkt de diaconie met ons mee en biedt zij praktische hulp. We hoeven het niet alleen te doen. Dat geeft enorm veel rust.”

* Deze naam is gefingeerd, de echte naam is bij de redactie bekend

Geschreven door

Rita Maris

--:--