Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik werd in mijn eigen kerk uitgescholden voor rotmof”

Politiek debat loopt uit de hand in kerk van ds. Axel Wicke

De Haagse dominee Axel Wicke stond gisteravond doodsangsten uit in zijn eigen Maranathakerk nadat hij door aanhangers van Thierry Baudet werd uitgescholden. “Als ik zondag weer moet preken, zal ik met een heel ander gevoel in dat gebouw staan. De kerk voelt voor mij nu niet meer als een 'veilige ruimte'."

Deel:

In het kader van de komende verkiezingen was er een politiek debat georganiseerd in de Maranathakerk. Behalve Thierry Baudet (Forum voor Democratie) debatteerden Chris van Dam (CDA) en Marit Maij (PvdA) onder leiding van Jan Schinkelshoek over een aantal stellingen. 

In elkaar geslagen
“Toen ik aankwam, vreesde ik al het ergste: voor de kerk stond een grote reisbus van het Forum voor Democratie. Die hebben dus uit het hele land aanhangers naar de Maranathakerk getransporteerd.” Tijdens de eerste stelling over de Islam is het erg onrustig. “Baudet schermde met de ‘christelijke cultuur’ om duidelijk te maken dat we bang moeten zijn voor de Islam en moslims. Ik heb toen rustig uitgelegd waar het volgens mij om gaat in de christelijke traditie. Ik was me er van bewust dat het mij niet in dank afgenomen wordt als ik spreek over christelijke naastenliefde, en dat ik moslims net als joden mijn broeders noem. In zaal zaten veel jonge mannen met tamelijk kort haar. Als Duitser met een politiek verleden associeer ik die direct met types die mij in het verleden al een paar keer in elkaar hebben geslagen.”

Rotmof
Het is onrustig in de zaal. Er wordt gejoeld en geroepen door de aanhang van Baudet. “Dat mag natuurlijk allemaal. Maar in de pauze stapten enkele mannen op mij af die het noodzakelijk vonden om beledigingen mijn kant op te slingeren. Uitspraken die mij – als oorspronkelijke Duitser – als Nazi-uitspraken in de oren klonken. Iemand zei: ‘Gutmensch’ - een begrip dat door Adolf Eichman is bedacht. Iemand anders liep net te dicht langs mij heen en zei dat ik er ‘als vieze rotmof toch wel uitgeschopt zou worden’. Dat ging vergezeld van een flinke duw tegen mijn schouder.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Trauma
Wicke ervaart de sfeer als agressief en bedreigend. “Marit Maij wilde zeggen: ‘Je zou maar Mohammed heten een stageplek zoeken.’ Die zin kon zij niet afmaken omdat er door heen geschreeuwd werd. Ik vond het een diep misselijkmakende sfeer. Er klonken rechts-radicale en fascistoïde uitlatingen die niet weersproken werden. Verschrikkelijk om mee te maken dat ik in mijn 'eigen' kerk mensen tegenkom die ik in staat acht om mij in elkaar te slaan, net als 20 jaar geleden. De kerk moet een veilige ruimte zijn voor iedereen, inclusief Baudet. Maar gisteren heb ik mijn kerk niet als veilige ruimte ervaren. Met mijn verleden heeft dat ook alle trauma’s weer opgerakeld waardoor ik gisteren ondersteboven thuis kwam.”

Axel Wicke
Predikant Axel Wicke is een Duitser die in de jaren negentig in Berlijn theologie studeert. Als student is hij ideologisch bevlogen en politiek actief. Een aantal malen maakt hij een confrontatie met extreem-rechts mee. Hij trouwt een Nederlandse vrouw en komt zo in 2006 naar Nederland. Daar wordt hij predikant in één van de PKN-wijkgemeenten in Den Haag.
Wicke wil graag afsluiten met een positieve noot: "We wilden de aanhangers van verschillende partijen met elkaar in gesprek laten gaan. Wat dat betreft was het inhoudelijk een geslaagde avond. Dat wil ik ook benadrukken, naast alles wat er fout is gegaan.”

Reactie Baudet
In het Nederlands Dagblad reageert Thierry Baudet op de vermeende misdragingen van zijn aanhangers. "Het was een fel debat, zonder wanordelijkheden. (...) Blijkbaar is er buiten het debat een onheuse bejegening geweest; daar neem ik afstand van." Baudet noemt de Maranathakerk een "heel linkse gemeente" en dat er daardoor wel een "spannende sfeer" hing.
Volgens Baudet zijn zijn aanhangers op eigen initiatief gekomen. "Ik heb aangekondigd dat ik daarnaartoe ging."

Reactie Axel Wicke (vrijdag)
Ds. Wicke gelooft niet dat de FvD-aanhangers alleen maar op eigen initiatief naar de Maranathakerk zijn gekomen, zoals Baudet stelt in het ND. "Om de hoek bij de kerk stond een grote touringcar waar drommen mensen uit kwamen die ik later in de zaal herkende als supporters van Baudet. Als je een vraag wilde stellen moest je ook je woonplaats noemen. Ik hoorde Leeuwarden, Utrecht, Haarlem... Iemand uit het publiek bedankte Thierry Baudet voor het goed geregelde vervoer. Bovendien hoorde ik van verschillende mensen dat dit vaker zo geregeld wordt."
Een politicus mag natuurlijk z'n fans meenemen. En zeker in campagnetijd mag je dat verwachten. Dus hoe naïef kun je zijn? Hadden Axel Wicke en de andere organisatoren uit de Maranathakerk hier wel aan moeten beginnen? "We moeten de hand in eigen boezem steken. We hadden het niet moeten doen. Wij dachten te naïef dat het alleen een interessante uitwisseling van ideeën zou worden."

Tekst: KlaasJan Baas
Foto: Rogier Chang (c)

Geschreven door

KlaasJan Baas

--:--