Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ilona’s dochter Naomi is geboren met een moedervlek in haar gezicht

‘Wat een mooi meisje, maar wat heeft ze?’

Op de echo was nooit iets te zien, maar toen Naomi (4) geboren werd, bleek dat ze een opvallende moedervlek in haar gezicht had. Ilona (38): “Door de bevalling was de vlek bijna zwart. Er schoot van alles door mijn hoofd. Is ze wel gezond?” Naomi bleek helemaal gezond, maar waar haar ouders snel aan haar moedervlek wenden, blijkt dat in de omgeving niet altijd het geval.

Deel:

“Eens stonden we in de rij bij een avonturenboerderij,” vertelt Ilona. “Mijn oudere zoontje en ik waren alvast ergens ingegaan. Ik zag dat een personeelslid van de boerderij met mijn dochter aan het praten was. Ik hield het in de gaten. Mijn schoonzusje stond bij haar. Allemaal mensen stonden eromheen, naar haar te kijken. Ik zag dat er iets aan de hand was. Het bleek dat het personeelslid tegen haar zei: ‘Heeft je moeder je alvast gesminkt voor Halloween? Je lijkt wel een piraat.’ Ondanks dat mensen probeerden aan te geven dat hij beter op kon houden, bleef hij maar doorgaan. Mijn schoonzusje heeft Naomi opgepakt en is naar binnen gegaan. Het voelde zo vervelend dat ik er niet bij was.”

naomi-baby-heeft-moedervlek-in_haar-gezicht

“Toen Naomi werd geboren, raakte ik een beetje in paniek. We waren er niet op voorbereid en op het eerste gezicht denk je niet dat het een moedervlek is. Het zag er groot uit door haar kleine gezichtje. We waren in het ziekenhuis met een verloskundige, maar die had het ook nog nooit gezien. Mijn man bleef heel rustig. Vrij snel kwam er een arts uit het ziekenhuis bij, maar alles bleek normaal. Het was inderdaad een moedervlek. Na verder onderzoek in het Erasmusziekenhuis, kregen we uitsluitsel dat het om een goedaardige vlek ging. We konden het overlaten aan God.” 

Achteraf hoorde ik dat veel mensen schrokken van de foto

“Vervolgens hebben we heel snel de familie ingelicht, we hebben niet altijd iets gezegd over haar moedervlek. Wel deelden we foto’s. Niet veel mensen zeiden er wat over, maar achteraf hoorde ik dat veel mensen wel schrokken van de foto. Als je er later over praat, snap je dat wel. Maar je neemt haar zoals je haar gekregen hebt en went er snel aan. Naomi is prachtig en uniek.”

Operatie 

“Toen ze vijf weken oud was, is ze aan haar moedervlek geopereerd en zijn we de medische molen ingegaan. Ze gaven het advies: ‘Als je er iets aan wil doen, moet dat voordat ze acht weken oud is, omdat het pigment zich steeds meer gaat ontwikkelen.’ Maar Naomi was sterk, dus ondanks dat het spannend was omdat ze zo jong was, besloten we het te doen. Ze haalden best wat pigment weg en het was daarna een stuk lichter. Ik ben er gewoon zo aan gewend dat ik het niet meer zie.”

Ik zie alleen maar haar mooie blauwe ogen

“Als ik haar ergens naartoe breng, krijg ik er wel vragen over. Dat was al in de kraamweek. Dan liep ik met de kinderwagen en deden sommige mensen net alsof ze het niet zagen. Vaak begon ik dan zelf uit te leggen hoe het zat. Sommige mensen vroegen heel lief: ‘wat een mooi meisje, wat heeft ze?’ Maar ook later, bijvoorbeeld in de supermarkt. Dan was het soms: ‘Mooi meisje, wat zonde van die vlek.’ Of: ‘Is ze van de trap gevallen, heb je haar geslagen?’ Daar kon ik wel boos om worden. Maar soms zeggen mensen ook iets heel liefs: “Ik zie alleen maar haar mooie blauwe ogen.”

Vriendinnen op school

Moedervlek-naomi

 “Naomi is een pittige meid. Heel lief en zorgzaam en ze krijgt nu ook vriendinnen op school. Dat komt wel goed, ze is een doorzetter. Ik heb het er wel over gehad met de juf en uitgelegd wat het is. Ik vroeg aan haar of ze het wilde vertellen als andere kindjes erover gingen praten of haar pesten, dan kon ik het er met haar over hebben. Maar de kindjes om haar heen, ze hebben het eigenlijk niet in de gaten. Oudere kindjes staren nog weleens, maar in de klas accepteren ze het makkelijk.”

Zei zeiden: ‘Je bent zo lelijk als de nacht met je moedervlek’. Ik kookte

"Laatst ging het wel een keer mis met kinderen, toen we in een chaletje op de Veluwe verbleven. Naomi speelde buiten met haar broer (7). ‘s Avonds in bed vertelde ze mij dat jongens in haar gezicht hadden gezegd: ‘Je bent zo lelijk als de nacht met je moedervlek.' Ik kookte vanbinnen. De volgende dag heb ik met hen gepraat. Ze mogen prima eens ruziemaken, maar dát mochten ze niet zeggen. Uiteindelijk hebben ze sorry gezegd.”

Beschermen tegen nare opmerkingen

“We hebben het heel snel over kunnen geven aan God. We hebben nog steeds rust en vertrouwen dat het goedkomt, dat brengen we ook regelmatig in gebed. Grote zorgen hebben wij er niet om. Wij zeggen: God heeft jou geschapen en jou nog net iets specialer gemaakt dan andere kindjes. Ze kunnen haar nog behandelen om de vlek minder te laten worden, die keuze laten we aan haar als ze oud genoeg is. Dat kan namelijk niet onder narcose en de vorige keer raakte ze daardoor in paniek. Ze moet wel ieder jaar terugkomen voor controle.” 

God heeft jou nog net iets specialer gemaakt dan andere kindjes

“Ik hoop dat ze er niet onzeker over wordt, dat ze er in de toekomst geen last van krijgt. Als ze ouder wordt, kan ik haar niet meer beschermen tegen nare opmerkingen. Nu heeft ze er niet zoveel last van. Ze is gek op mooie haren maken en een mooie jurk aantrekken. Nooit noemt ze zich lelijk als ze in de spiegel kijkt. Ik hoop dat ze dat altijd vasthoudt.”

Lees ook: Je imperfecties omarmen? Dit helpt!

Nevus Netwerk is de patiëntenvereniging voor mensen met een aangeboren (reuzen)moedervlek. Kijk voor meer informatie op hun website.

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--