Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In gesprek over de Tweede Wereldoorlog: lesmateriaal bij tv-serie 'De Joodse Raad'

Heb jij de veelbekeken serie 'De Joodse Raad' al gezien? De serie is vanaf vandaag beschikbaar als lesmateriaal voor middelbare schoolklassen. Door middel van het lespakket leren scholieren meer over de historische gebeurtenissen die in de serie te zien zijn. Ze worden geïnformeerd over de historische Joodsche Raad én gemotiveerd om zich in te leven in de situatie van toen. Wat doe je wanneer jouw leven bedreigd wordt tijdens een oorlog? Welke keuzes heb je in zo’n onmogelijke situatie?

Deel:
Klik hier voor het lesmateriaal

Ga direct naar LessonUp

Klik hier voor het lesmateriaal

Deze les behandelt de eerste aflevering van 'De Joodse Raad'. Bekijk de opzet van de les en de bijbehorende slides.

'Van alle tijden'

EO-eindredacteur Arnoud Bruinier is heel blij met de komst van het lesmateriaal: "Één van de belangrijkste redenen om deze serie te maken is dat we het verhaal over De Joodsche Raad ook voor nieuwe generaties toegankelijk wilden maken. De Joodse Raad laat zien dat het grootste kwaad zich niet altijd luid en duidelijk aandient, maar juist onderhuids. Aan de reacties merken we dat deze serie actueel is en dit invoelbaar maakt voor veel kijkers. De Tweede Wereldoorlog is dan wel voorbij, discriminatie en buitensluiting van anderen is helaas van alle tijden. Dat er nu een lespakket is, is een bekroning op het harde werk van de makers van deze serie."

Ontdek het lespakket

Het lespakket is gebaseerd op de eerste aflevering van de serie, en kan worden behandeld in één lesuur. De les is opgebouwd uit een fragment van zes minuten, tekstslides en een werkblad. De les is via Netwerk Filmeducatie (in samenwerking met Beeld & Geluid) gratis beschikbaar op het platform LessonUp. Het lespakket is geschikt voor (v)mbo-, havo- en vwo-leerlingen in leerjaar 1 tot en met 6. De eerste aflevering van De Joodse Raad is, ter ondersteuning van het lespakket, gratis beschikbaar via NPO Start. 

Historisch drama met o.a. Pierre Bokma

De Joodse Raad is sinds 10 maart wekelijks te zien bij de EO op NPO 1. In de vijfdelige historische dramaserie ontdek je de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter. Hoofdrollen in de serie zijn voor Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Malou Gorter en Monic Hendrickx. Paula van der Oest is de regisseur van de serie. Het scenario is geschreven door Roos Ouwehand en Paul-Jan Nelissen.

De Joodse Raad is een co-productie van de EO en Levitate Film en Caviar. De serie is tot stand gekomen met een bijdrage van het NPO-fonds, Nederlands Filmfonds Production Incentive en het Vfonds  

--:--