Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In podcast Esther & Esther aan de kook: de traditionele vs de moderne Joodse keuken

In deze Jodcast bespreken Esther Porcelijn en Esther Erwteman de traditionele vs de moderne Joodse keuken. Hoeveel water bij de wijn kun je eigenlijk doen? Of zorgt dat moderniseren van gerechten ervoor dat het eigenlijk niet Joods meer is?

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Esther Erwteman: ‘In deze aflevering maken we boterrijst.  Het is een vrij modern gerecht, want op Sjabbat eet je traditioneel gezien vlees én dus geen boter. Als je mensen een paar generaties geleden had gevraagd wat ze op Sjabbat aten, was dat vooral vlees en bonen. Maar omdat ik geen vlees eet, kies ik voor boterrijst met veel kruiden. Toch maakt dit mijn sjabbat niet minder.’  

Esther Porcelijn vraagt zich af wat Esther van veranderingen vindt in de Joodse keuken. Is het bijvoorbeeld belangrijk om de oorsprong van bepaalde gerechten te weten?’ Esther Erwteman vindt van wel. 'Ik heb daar vaak gesprekken met vriendinnen over. Heel veel mensen hebben afscheid genomen van de hele religieuze manier van leven en koken. Maar hun kinderen zullen de verhalen niet meer weten omdat ze het niet hebben meegekregen. En dat is dan toch jammer.'

Hier vind je het recept voor de rijst!

Over de Jodcast
In seizoen één maken Margje Fikse en David Kamsteeg een serie portretten van bekende en minder bekende Joodse Nederlanders. In het nieuwe, tweede, seizoen gaat schrijver en columnist Esther Porcelijn op zoek naar verhalen en tradities uit de Joodse keuken.

In de nieuwe acht-delige serie laat Porcelijn zich door schrijver en kok Esther Erwteman meevoeren in de geschiedenis van de gevarieerde en vegetarische Joodse keuken.
Meer luisteren van deze podcast?

--:--