Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Syrische feestrijst

Het recept - Syrische feestrijst

In de nieuwe Jodcast bespreken Esther Porcelijn en Esther Erwteman de traditionele vs de moderne Joodse keuken. Deze feestrijst - uit het kookboek Nosh van Esther Erwteman - is misschien niet een traditioneel Sjabbat gerecht, maar maakt het daarom niet minder feestelijk.

Deel:

Ingrediënten

basmatirijst -500 gram
olijfolie - 2,5 eetlepel
gebroken vermicelli - 250 gram
kaneel - 1 tl
zout - 2 tl
pijnboompitten - 50 gram
peterselie - 15 gram

Bereidingswijze

  • Spoel de rijst een paar keer en laat deze 15 minuten onder water staan. Giet dan af en gebruik schoon water voor het koken.
  • Verhit de olijfolie in een diepe pan en voeg de vermicelli toe. Blijf omscheppen zodat hij gelijkmatig roostert en totdat hij goudbruin is.
  • Haal een beetje vermicelli uit de pan en bewaar voor het opdienen.
  • Doe de rijst in de pan en blijf roeren tot de rijst helemaal bedekt is met de olijfolie.
  • Voeg de kaneel en het zout toe.
  • Voeg nu 800 ml water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en dek de pan af.
  • Kook 15-20 minuten op laag vuur. Wanneer de rijst gaar is, zet je het vuur uit en laat je de rijst nog 10-15 minuten in de pan. 
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge pan.
  • Hak de peterselie.
  • Doe de rijst in een serveerschaal. Gebruik een vork voor het losmaken van de rijst. Bestrooi de rijst met de geroosterde pijnboompitten, de bewaarde vermicelli en peterselie.

Hier vind je de aflevering waarin Esther & Esther aan de kook het hebben over dit gerecht. 

--:--