Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Indrukwekkend: deze driedelige serie over D-Day zie je binnenkort bij de EO

'D-Day: The unheard tapes' | Het verhaal van de grootste zee-invasie uit de geschiedenis

Op 6 juni 1944 kwamen 156.000 troepen in Frankrijk aan om te vechten voor de bevrijding van Europa. Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat de geallieerden op de stranden van Normandië landden. In de nieuwe driedelige documentaireserie 'D-Day: The unheard tapes' ontdek je het verhaal van de grootste zee-invasie uit de geschiedenis aan de hand van nooit eerder uitgezonden geluidsopnames. Bekijk deze serie op maandag 10 juni (aflevering 1) en 17 juni (aflevering 2 en 3) bij de EO op NPO 2 of op een later moment via NPO Start.

Deel:

Tienduizenden jonge mannen en vrouwen waren betrokken bij de invasie op D-Day. Veel van hun verhalen zijn tot nu toe nooit verteld. In D-Day: The unheard tapes hoor je zeldzame geluidsopnames die zijn gelipsynct door acteurs. De documentaireserie is gebaseerd op een schat aan interviews met Britse, Amerikaanse en Duitse soldaten en Franse getuigen. Zij vertellen aangrijpende verhalen over moed en angst, strategie en chaos. De geacteerde oorlogsscènes en interviews worden afgewisseld door archiefbeelden. Zo word je als kijker onderdeel van de invasie zoals deze tachtig jaar geleden gebeurde.

Ontmoet de mens achter de militair

"D-Day: The unheard tapes is een uniek en rauw portret van een cruciaal moment in onze geschiedenis", vertelt eindredacteur Marieke Gouka. "De soldaten van toen zijn niet alleen de helden zoals wij ze meestal zien, maar ook jonge jongens die tegen wil en dank in een oorlog terechtkwamen. De serie laat op indrukwekkende wijze de mens achter de militair zien."

DDAY03 (DSC01434)

De dag breekt aan...

In de eerste aflevering zie je hoe de geallieerde soldaten vertrekken. Over zee en door de lucht gaan ze richting Normandië. Zo is de grootste operatie over land en water uit de geschiedenis begonnen. Zweefvliegtuigen en parachutisten landen bij het vallen van de duisternis en de Franse kust wordt gebombardeerd. Bij het aanbreken van de dag zijn Duitse verdedigers totaal overvallen door de grote hoeveelheid van oorlogsschepen die voor de kust liggen. Interviews met Franse burgers en Duitse soldaten nemen de kijker mee terug in de geschiedenis.

Dreiging en chaos

De invasie van D-Day is begonnen. Tienduizenden geallieerde soldaten landen op vijf stranden langs de kust van Normandië. In aflevering 2 ontdek je het verhaal van de invasie door indringende interviews met de mensen die erbij waren. Je ziet hoe Amerikaanse soldaten op Omaha Beach worden geconfronteerd met een bloedbad, terwijl commando's van de Royal Marine te maken krijgen met chaos op Sword Beach. Als de nacht aanbreekt, komen de troepen eindelijk uit het zand, maar de dreigingen die voor hen liggen zijn nog groter.

Strijd en overwinning?

Na de D-Day-landingen volgde een keiharde, zware strijd om Normandië. In de derde aflevering vertellen soldaten aan beide kanten én Franse getuigen hun verhaal over deze bloedige strijd. Ondanks de zwaarbevochten positie aan de kust staan de geallieerden nog steeds voor grote uitdagingen. Het doel voor de Britten is nu om Caen in te nemen, en voor de Amerikanen om Cherbourg in te nemen. Maar de nazi-troepen beginnen hun regime van tegenaanvallen, en de geallieerden komen vast te zitten in de dichte heggen van Normandië.

Kijk mee

D-Day: The unheard tapes

De drie delen van 'D-Day: The unheard tapes' zie je op de volgende momenten bij de EO op NPO 2. - Afl. 1 | Maandag 10 juni om 22.15 uur - Afl. 2 | Maandag 17 juni om 22.15 uur - Afl. 3 | Maandag 17 juni om 23.15 uur

--:--