Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Inkijkje in de koninklijke vakantiebestemmingen

Koninklijk glampen op Kranidi

De meivakantie is nog nauwelijks voorbij, als veel gewone stervelingen alweer hun volgende vakantie gaan voorbereiden. Ook royals mogen graag afstand nemen van de dagelijkse werkelijkheid. Voor hen alleen geen camping of huisje, maar privéresidenties in eigen land of verder weg.

Deel:

Volgens royaltydeskundige Simone Lamain verschillen de vorstelijke wensen voor een vakantie niet zoveel van die van gewone mensen. “Het is vooral een tijd waarin ze aandacht hebben voor het gezin. Er wordt gezwommen, gevaren en er worden spelletjes gedaan. Privacy en veiligheid maken wel dat er vertrouwde plekken worden bezocht. Je kunt je voorstellen dat het qua beveiliging niet handig is als de koninklijke familie gaat backpacken in Thailand.” 

Simone geeft een inkijkje in de verschillende koninklijke vakantiebestemmingen: van de boerenhoeve Rocca dei Draconi tot het Marivent Paleis op Mallorca.

De Oranjes

“Het koninklijk gezin gaat natuurlijk naar Kranidi op de Peloponnesos in Griekenland. Daar ligt tussen de olijfgaarden hun villa met een pad naar een privéstrand. Ze zoeken echt rust zonder pottenkijkers. De kustwacht zorgt ervoor dat ongenode gasten niet in de buurt van de Oranjes kunnen komen.

Prinses Beatrix houdt graag vakantie in de Toscaanse boerenhoeve Rocca dei Draconi. Vanaf 1975 worden daar familievakanties gevierd en daardoor liggen er veel dierbare herinneringen. Beatrix nam de hoeve over van de steenrijke graaf Vicini. In het nabijgelegen dorp doet het verhaal de ronde dat ze het pand kreeg voor ‘een goede kop koffie’. Bij het vakantiehuis werden ook diverse keren fotosessies gehouden met Willem-Alexander, Máxima en hun dochters.”

De Britse royals

“Koning Charles III staat bekend als iemand die van het buitenleven houdt. Hij hoeft niet ver te reizen om door de Schotse heidenvelden te kunnen struinen, bijvoorbeeld bij Balmoral. In het verleden is hij met prinses Diana wel op reis geweest naar Italië. In 2019 bezocht hij samen met zijn tweede vrouw Camilla het Caribisch gebied. Nadat ze hun verplichtingen hadden afgerond, gingen ze samen lekker naar het strand op Barbados. Al snel dook een leuke foto op van Charles in bloemetjeszwembroek en Camilla in een degelijk blauw badpak.

Kroonprins William en prinses Kate hebben een vakantiehuis op het eiland Mustique in de Cariben, maar zoeken het soms ook dichter bij huis op een van de Scilly-eilanden. Met kleine kinderen is dicht bij huis natuurlijk fijner, die zitten niet op een lange reis te wachten.

Harry en Meghan zijn voor zover ik weet de enige royals die weleens gekampeerd hebben. Op hun derde date gingen ze naar Botswana. Een week lang kampeerden ze in een tent en sliepen ze onder de open hemel. Een goeie relatietest.”

Spaanse royals

“De Spaanse koninklijke familie heeft haar vaste vakantieadres op het eiland Mallorca: het Marivent Paleis. Daar gaan ze rond Pasen naartoe en ook in de zomervakantie zijn ze op Mallorca. De Spaanse royals zijn regelmatig gespot in winkelstraten op het eiland. Voor de lokale bewoners zijn het geen onbekende gezichten.”

Denemarken

“De Deens koningin Margrethe II was getrouwd met een Fransman, prins Henrik. In de zomer verbleven ze veel op Château de Cayx, een villa met een wijngoed. Het schijnt dat koningin Margrethe het nog altijd erg leuk vindt om naar de Franse markt te gaan. Ze gaat ook jaarlijks op zomercruise met het koninklijke jacht Dannebrog. Dan meert ze af bij allerlei plaatsen in Denemarken.”

Geschreven door

Inge-Mirjam Bosveld

--:--