Ga naar submenu Ga naar zoekveld

InSalvation: ‘Door de coronacrisis kregen we meer ruimte om nieuwe muziek te schrijven’

Sifra en Jafeth Bekx vertellen over hun gezamenlijke passie voor muziek en hun vertrouwen op God

Sifra en Jafeth Bekx zijn getrouwd, hebben twee dochtertjes en maken deel uit van de band InSalvation. Ze delen met Eva wat voor hen belangrijk is en hoe ze op God blijven vertrouwen, ook al vallen veel werkzaamheden – waaronder het optreden bij Eva’s Vriendinnenweekend in november 2020 – weg door de coronacrisis.

Deel:

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
J: “Ik ben al van jongs af aan bezig met muziek en was er ook bij toen InSalvation in 2006 werd opgericht. Sifra was toen nog niet betrokken bij InSalvation. Ik heb haar leren kennen doordat ze pianolessen bij me ging volgen.”
S: “Toen we een half jaar verkering hadden, stopte de zangeres van InSalvation. Ik mocht haar opvolgen en zodoende zitten we nu al heel wat jaren samen in het team: Jafeth als aanbiddingsleider, ministry director en spreker en ik als zangeres en spreker.”
J: “Het is trouwens nog steeds niet gelukt om Sifra piano te laten spelen, maar het heeft ons wel een goed huwelijk opgeleverd, haha!”

Jullie houden je in je werk dus veel bezig met aanbidding en muziek. Hoe gaat dat thuis?
S: “Thuis zijn we eigenlijk ook altijd met muziek en aanbidding bezig. Samen, maar ook alleen. Ik neem vooral ’s avonds de tijd om God te zoeken en Jafeth juist in de ochtend.”
J: “Dat is eigenlijk best grappig, want ik ben totaal geen ochtendmens. Toch werkt het voor ons op deze manier goed om een persoonlijke relatie met God te onderhouden. Ik ben ervan overtuigd dat je Hem alleen kunt blijven aanbidden als je aan die relatie blijft werken. We houden er ook heel erg van om God samen te aanbidden. We zingen vaak samen met ons oudste dochtertje Janoah rond onze vleugel.”

Sifra: ‘Ik besef hoe belangrijk het eigenlijk is dat we muziek als aanbidding naar God toe mogen gebruiken.’

Niet zo heel lang geleden hebben jullie nog een dochter gekregen: Serah. Waar komen die bijzondere namen van jullie kinderen vandaan?
J: “Onze dochters hebben allebei Bijbelse namen. Serah betekent ‘engel’ of ‘prinses’ en Janoah betekent ‘rust’ en ‘God is verzoenend’. We vonden het mooi om onze kinderen unieke namen met een waardevolle betekenis te geven die niet vaak voorkomen. En hun namen passen ook goed bij onze namen.”

Muziek maken is jullie baan. Hoe was het voor jullie dat er ineens zoveel werk wegviel door het coronavirus?
J: “Het is heel lastig om nu vooruit te kunnen kijken en we balen zeker van de hele situatie, maar we kijken ook juist naar wat er wél mogelijk is.”
S: “Ik merk dat ik door deze periode juist veel dichter bij de kern en betekenis van muziek ben gekomen en besef hoe belangrijk het eigenlijk is dat we muziek als aanbidding naar God toe mogen gebruiken. Doordat we thuis kwamen te zitten, kregen we meer ruimte om samen in de muziek te duiken en nieuwe muziek te schrijven.”
J: “Zes weken voordat Nederland in lockdown ging, hadden we ons album Exodus uitgebracht. We hebben maar een paar concerten van de bijbehorende tour kunnen doen en zagen een jaar van voorbereiding en investering door de coronacrisis in het water vallen. Toen we gingen nadenken wat we dan nog wel konden, hebben we de InSalvation Online Academy gestart. Daarin verwerkten we ook de liedjes van ons nieuwe album. Eind februari (vandaag, red.) komt daarnaast ook onze EP ‘Verwacht’ uit, met liedjes van Exodus die we naar het Nederlands vertaald hebben. We hebben namelijk alsnog een belangrijke boodschap te vertellen met dit album. De coronacrisis is waardeloos, maar we blijven nuchter en dankbaar: deze situatie heeft er wel voor gezorgd dat we nieuwe projecten hebben ontwikkeld en kunnen doen wat we anders misschien niet hadden gedaan. We blijven onze kansen benutten.”

Jafeth: ‘Gelukkig ben je niet afhankelijk van tijd of plaats om met God te kunnen connecten.’

Jullie zouden optreden tijdens Eva’s Vriendinnenweekend in november 2020, als afsluiting van het jaarthema ‘Licht Leven’. Wat zijn jullie eigen ervaringen met leven vanuit vertrouwen op God?
S: “Voordat Janoah werd geboren, dacht ik dat ik een licht leven leidde. Ik had namelijk het idee dat ik controle over mijn leven had. Na de geboorte van Janoah veranderde dat gevoel totaal toen ik last kreeg van paniekaanvallen. Dat was een erg heftige periode, maar doordat ik geleerd heb om de controle aan God over te laten, voelt mijn leven nu veel lichter. Ik weet nu dat ik me geen zorgen hoef te maken, want God staat boven elke situatie. We zijn ook erg blij en dankbaar dat de ervaring na Serahs geboorte zoveel positiever was.”
J: “Ik maak me sowieso al niet zoveel zorgen en sta nuchter in het leven, maar ik kan wel enorm gaan malen in mijn hoofd. Ik vind het bijvoorbeeld lastig dat we nu met onze worshipmuziek niet de verbinding kunnen zoeken met live publiek. Toch val ik altijd weer terug op Mattheüs 6 vers 33: als we op zoek gaan naar Gods koninkrijk en zijn gerechtigheid, zullen we in al het andere voorzien worden. Gelukkig ben je niet afhankelijk van tijd of plaats om met God te kunnen connecten.”

Hebben jullie een lievelingslied waar je veel aan hebt?
S: “Dat vind ik een heel lastige vraag, maar op dit moment komt telkens Wat de toekomst brenge moge in me op. Het geeft weer dat we echt vanuit vertrouwen op God moeten leven. We kunnen immers niet in de toekomst kijken.”
J: “Ik kan niet één specifiek lied opnoemen. Muziek in het algemeen is sowieso al een uitlaatklep voor me en ik haal mijn steun uit heel veel liederen. Ook tijdens het schrijven van de nieuwste liederen van InSalvation werd ik er telkens weer aan herinnerd dat we altijd op God mogen vertrouwen.”

Lees ook Sifra’s verhaal over de moeilijke tijd na haar eerste bevalling: “Ik begon te hyperventileren en van het ene op het andere moment viel ik in een zwart gat.”

Naast de EP Verwacht’ van InSalvation zijn Sifra en Jafeth een nieuw concept gestart met medewerking van verschillende muzikanten en liedschrijvers: ‘Het Laatste Lied – Hét christelijke platform voor live muziek tijdens de uitvaart; de rouwdienst en de begrafenis’. Nabestaanden kunnen bij dit platform terecht voor de muzikale verzorging tijdens de rouwdienst en/of begrafenis van een dierbare.

 Foto: Raquel Ottens

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--