Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is Elizabeth Thatcher de nieuwe Dr. Quinn?

Vijfde seizoen voor christelijke familieserie When Calls The Heart

Zondag 19 februari start in Amerika het vijfde seizoen van When Calls The Heart. In een tijdperk van duistere series, groot tv-spektakel en individuele mediaconsumptie, blijkt de serie hét antwoord op de ondergesneeuwde hunkering naar onschuldig familievermaak.

Deel:

De serie speelt zich af aan het begin van de 20e eeuw en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Janette Oke. De jonge en welgestelde lerares Elizabeth Thatcher (Erin Krakow) verhuist naar een afgelegen mijnwerkersplaatje in het westen van Canada, Hope Valley. Ze volgt haar hart om de kinderen te onderwijzen en te helpen in de uitdagingen van hun leven. Om daarin te slagen, moet ze zich eerst zelf staande zien te houden op het platteland.

Lees ook: Christelijke films en series op Netflix: dit zijn de mooiste
Lees ook: Christelijke films en series op Netflix: dit zijn de mooiste

Gezellig tv-avondje 

Wie de serie kijkt, zal snel terugdenken aan Het Kleine Huis op de Prairie of Dr. Quinn, Medicine Woman. Series die in veel huishoudens zorgden voor een gezellig tv-avondje. Volgens When Calls the Heart-producer Brian Bird is er een grote behoefte aan nieuwe soortgelijke series. “Gezamenlijke tv-ervaringen verdwijnen. Geavanceerde technieken scheiden ons van elkaar. Iedereen maakt in zijn of haar eigen kamer een keuze uit het enorme media-aanbod.” Maar dat is de helft van het probleem. Juist door die enorme mediaconcurrentie voegen aanbieders steeds meer sensatie toe aan hun programmering. Netmanagers maken grotendeels dezelfde keuzes om kijkers aan zich te blijven binden: steeds heftiger, scherper en controversiëler. Het succes van When Calls the Heart bewijst volgens Bird dat het verzadigingspunt is bereikt. “In Hope Valley heerst juist een positieve moraal. Het leven is er gevuld met hartverwarmende thema’s als vergeving, redding, opoffering, moed, eerlijkheid en afhankelijkheid van God.”

Het is het type dorp waar we stiekem allemaal zouden willen wonen

Stukje hemel op aarde

Het bijzondere is dat When Calls the Heart een uitgesproken christelijke boodschap uitdraagt. Nagenoeg alle bewoners van Hope Valley zitten op zondag in de kerk, Bijbelteksten worden regelmatig aangehaald en personages maken biddend keuzes. Wie alleen staat of in nood is, wordt geholpen. Wie zich niet gedraagt, wordt op zijn of haar gedrag aangesproken. En wie het ook maar probeert de hoogste wet – heb je naast lief als jezelf – te tarten, wordt desnoods gearresteerd. Het is het type dorp waar we stiekem allemaal zouden willen wonen. Een stukje hemel op aarde. Ongecompliceerd en overzichtelijk, warm en saamhorig. Geen individualisering, geen maskers. Zelfs de schurk in de serie, Henry Gowen, ontkomt er niet volledig aan. Dat de gebrokenheid soms wel heel snel geneest en het dorp haast nooit tot de volgende aflevering hoeft te volharden in gebed, nemen kijkers op de koop toe.

Seizoen 5 op Netflix in Nederland

Waar Hallmark Channel de eerste aflevering van het 5e seizoen uitzendt op 19 februari 2018, moeten fans in Nederland waarschijnlijk wachten tot het najaar van 2018 voor het nieuwe seizoen aan Netflix wordt toegevoegd. Wie nog niet is aangehaakt, heeft dus alle tijd om de eerste vier seizoenen te bekijken.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Willem Bikker

--:--