Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is het christendom vrouwonvriendelijk?

Almatine Leene in gesprek met David Boogerd en Stefan Paas in De Ongelooflijke Podcast

Almatine Leene is sinds 14 november 2020 de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Bekend was ze al in kerkelijke kringen: ze was de eerste vrouwelijke predikant in haar kerkgenootschap. In De Ongelooflijke Podcast sprak ze uitgebreid over de verhouding tussen mannen en vrouwen in de kerk en daarbuiten.

Deel:

Lange tijd was Leene ervan overtuigd dat de rol van predikant niet voor vrouwen was bedoeld, maar haar promotieonderzoek bracht haar op andere gedachten. De afgelopen zestien jaar voerde Leene dat onderzoek uit in Zuid-Afrika, waar ze ook werkzaam was als predikant.

Patriarchaal

De rol van vrouwen binnen het christendom, wordt vaak negatief beoordeeld. De godsdienst zou patriarchaal zijn. Leene is het daar niet mee eens: "De Bijbel biedt zelf een heel duidelijk gelijkheidsperspectief, al vanaf Genesis 1, waar staat dat man en vrouw beide naar Gods beeld geschapen zijn."

Vaste gast in de Ongelooflijke Podcast, theoloog Stefan Paas is het hiermee eens: "In de vroege kerk zie je bewegingen die enorm emanciperend zijn, het christendom werd door tegenstanders zelfs een vrouwenreligie genoemd, en tegelijkertijd zie je ook bisschoppen daar weer van schrikken en de deksel er weer op duwen."

Beiden geven ze aan dat de hele wereld lange tijd vrouwonvriendelijk is geweest: "Ik denk dat dat niet aan een religie vastzit", stelt Leene. Dat je vandaag de dag als christen je zorgen zou maken over het feit dat "vrouwen en mannen gelijker zijn dan ooit" vindt Paas zich moeilijk voor te stellen. "Laten we als christenen blij zijn dat we in een tijd leven waarin er iets minder patriarchaat, en iets minder homohaat is."

Gelijkheid tussen man en vrouw?

Op de vraag of de kerk zich meer zou moeten uitspreken voor gelijkheid tussen man en vrouw, zegt Leene volmondig ja: "Ongelijkheid op basis van kleur of geslacht of seksuele oriëntatie, daar moeten we zeker meer over zeggen." Ze zou zichzelf echter niet meteen een feminist noemen. "Dan zit je direct in een hokje waar je niet meer uitkomt", aldus Leene, maar dat ze het als Theoloog des Vaderlands ook over de rol van vrouwen zal hebben lijkt haar 'evident'.

Deze aflevering van De Ongelooflijke Podcast is via de verschillende podcastapps te luisteren. Hier vind je de diverse apps om de podcast te luisteren

De Ongelooflijke Podcast
De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Meer inspiratie nodig?
Meer inspiratie nodig?

Neem een kijkje op onze podcastpagina en laat je verrassen of inspireren door de diversiteit aan podcasts. Jouw nieuwe podcast vind je hier zeker.

--:--