Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is het wel normaal dat wij nooit ruziemaken?

Vivian Vietje-Scholte geeft advies

Tijdens onze Bijbelkring hadden we laatst een avond over ruziemaken. De voorbeelden vlogen ons om de oren, maar mijn vrouw en ik konden niets bedenken. Wij maken eigenlijk nooit ruzie. Maar is dat wel oké?

Deel:

Het klinkt ideaal, een vredig leven tussen geliefden. Laat ik vooropstellen dat ruziemaken vaker verwijdering geeft dan nabijheid. En met ruzie bedoel ik de venijnige opmerkingen, ijzige stiltes, servies dat sneuvelt, of misschien wel een combinatie van allemaal. Je raakt in een dynamiek die erop uit is de ander de schuld te geven van wat er gebeurd is, maar waar uiteindelijk niemand wint.

Deze ruzies komen ook voor bij gezonde stellen. In sommige seizoenen van je huwelijk wat meer dan in andere. Alle uitingen van ruzie zijn een signaal dat minstens een van de twee geliefden gekwetst is. Door een tegenaanval wordt de ander vaak ook gekwetst en zo kan er een eindeloos over en weer ontstaan. Resultaat: twee gekwetste geliefden, die zich de ruzie nog wel herinneren, maar de aanleiding niet meer. Want het ging niet om het tandenborsteldopje…

Leven zonder conflicten

Zo klinkt ruziemaken niet heel aantrekkelijk. Is het echt nodig? Zelden zie je geliefden een levenlang samen zonder geraakt te worden. Een ruzie is als het ware wat je boven water ziet gebeuren, van wat er zich onder water afspeelt. Dus als er zich onder water niets afspeelt, is het natuurlijk heerlijk om geen conflicten te hebben. Zeker als je karakters niet botsen. Bijvoorbeeld doordat je in je gezin van herkomst al helpende patronen hebt geleerd. Zo zal een man met jongere zusjes makkelijker matchen met een vrouw met oudere broers, en andersom.

Onderwater

Maar als jij of je partner onder water wel geraakt wordt en deze gevoelens geen aandacht krijgen, ben je verder van huis. Hoewel een conflict mijden in eerste instantie rustiger is, groeien de kleine irritaties van visjes uit tot grote haaien. Dit betekent dat je langzaam van elkaar vervreemdt: je weet niet meer wat er echt leeft in het hart van de ander.

Of je nu wel of niet vaak ruziemaakt, wat zich afspeelt onder water, is zeker de moeite waard om te bestuderen. Het is misschien kwetsbaar en eng, maar dit spannende punt is ook de plek waar liefde groeit. Waar jij je hart kunt openen en je opnieuw verbinding kunt maken met elkaar.

Hoe doe je dat?

Neem eens tijd om je geliefde te vragen naar deze onderwaterwereld. Vragen die het gesprek kunnen helpen, zijn: 

  • Schat, heb jij je de laatste tijd gezien, gehoord en geliefd gevoeld door mij?
  • Waren er momenten dat je dit niet gevoeld hebt? Wil je me vertellen wat ik deed (of juist naliet) waardoor dit zo was?
  • Hoe kan ik aan je merken dat ik je (onbedoeld) kwets?
  • Wat kan ik in de toekomst doen om dit te voorkomen?

Webtip

Bekijk eens de website van Deep democracy. Hier vind je meer uitleg over de theorie ‘boven water en onder water’. Ook heel interessant voor je werk! 

Tekst: Vivian Vietje-Scholte
Beeld: Shutterstock 

--:--