Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Israël viert Joods Nieuwjaar in lockdown

Rosj Hasjana start vanavond

Van vrijdagavond 17 september tot zondagavond 20 september wordt dit jaar Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar gevierd. Maar vanaf vandaag gaat Israël ook voor drie weken in lockdown, heeft het Israëlische kabinet afgelopen week besloten.

Deel:

Israëliërs moeten sinds vandaag binnen 500 meter van hun huis blijven. Scholen, winkels en restaurants gaan dicht. Velen ervaren het als respectloos om de lockdown tegelijk met het Joods Nieuwjaar in te laten gaan; een bezoek aan de synagoge is hiermee onmogelijk geworden. Het is de tweede lockdown in Israël. In het voorjaar was het land net als veel Europese landen langdurig in lockdown.

Rosj Hasjana

De viering van Rosj Hasjana begint aan de vooravond. Thuis eet men appeltjes met honing. Daarmee wens je elkaar een goed en zoet jaar toe. Er wordt op de sjofar (de ramshoorn) geblazen. De honderd tonen van de sjofar roepen de mensen op tot bewustwording. In de tien dagen die volgen heb je volgens de Joodse traditie tijd om dingen te veranderen of datgene goed te maken waarvan je vindt dat je het verkeerd hebt gedaan. Dan volgt Grote Verzoendag: Jom Kippoer.

Herfst

Rosj Hasjana betekent letterlijk ‘hoofd van het jaar’. Deze feestdag herinnert de Joden aan het begin van de tijd, toen Adam werd geschapen. Het feest wordt ieder jaar in de herfst gevierd op het moment dat de oogst binnen is en de natuur verdort, maar zich al wel voorbereidt op nieuw leven.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--