Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jacco kreeg in een droom een bizarre opdracht van God

‘Het verhaal bezorgt me tot op de dag van vandaag kippenvel’

Jacco van Delden (51) reist voor zijn werk regelmatig naar het buitenland. In januari, vlak voordat hij naar Nairobi zou afreizen, heeft hij een opmerkelijke droom. Jacco droomt wel vaker, maar deze keer geeft God hem een heel bijzondere opdracht.

Deel:

In eerste instantie wil Jacco zijn bijzondere verhaal niet delen. “Deze ervaring voelde zo apart. Bijna heilig. Maar mijn zoon gaf aan dat ik het wel moet vertellen. Zodat misschien iemand in Nederland erdoor geraakt wordt en meer ontzag krijgt voor God.”

Hij heeft niet zo veel met voorspellende dromen, vertelt Jacco. Verhalen over visioenen of profetische dromen maken hem altijd een beetje onrustig. “Dat deed God in het Oude Testament, maar nu doet Hij dat niet meer. Dacht ik.”

Kraakhelder

Begin januari is Jacco voor zaken in Dubai. Daar krijgt hij ’s nachts een ongewone droom. “Dromen doe ik wel vaker, maar ’s morgens weet ik normaalgesproken niet meer waar de droom over ging. Deze keer waren de details echter nog steeds kraakhelder toen ik wakker werd. In mijn droom zag ik een vrouw. Een Keniaanse vrouw met bruin krulhaar. Ze stond in een bepaalde straat in Nairobi die ik wel kende van een eerdere reis. Ik zag haar staan bij een armetierig soort fruitwinkeltje, gemaakt van wat oude planken. Ik liep naar haar toe en gaf haar 11.000 Keniaanse shilling, ongeveer 110 euro. En dat was het. Einde droom.”

Lees ook: Drie handvatten uit de Bijbel om dromen te duiden
Lees ook: Drie handvatten uit de Bijbel om dromen te duiden

Nairobi

De droom laat Jacco niet los. Hij bespreekt het met zijn vrouw en samen besluiten ze dat Jacco voor de zekerheid toch maar het geld in een enveloppe mee moet nemen. Hij zou immers ‘toevallig’ over twee dagen naar Nairobi vertrekken. “Twee dagen later vroeg ik Jozef, de taxichauffeur, naar de bewuste straat uit mijn droom te rijden. En... daar stond ze. De vrouw, exact zoals in mijn droom. Compleet met het armoedige kraampje van gebruikte planken uit mijn droom. Ze spreekt helaas geen Engels dus ik vroeg Jozef om te vertalen wat ik had meegemaakt. Dat ik haar had gezien in een droom, en dat ik haar 11.000 shilling moest geven. Ze zei niets. Het was best een ongemakkelijk moment. Ik voelde me eerlijk gezegd nogal mal. Ik besloot haar toch het geld te geven en ging weg. De vrouw keek me zwijgend na.”

Nieuwsgierig

Jacco_van_Delden

Een paar dagen later rijdt Jacco weer in dezelfde buurt in Nairobi, onderweg naar een afspraak. Jacco is nieuwsgierig hoe het met de vrouw is, en wat ze met het geld heeft gedaan. 
“Ik vroeg Jozef naar haar toe te gaan om met haar te praten, terwijl ik bij een klant was. Toen ik na mijn afspraak buiten kwam, stond Jozef met een brede grijns op me te wachten. ‘We have an almighty God,’ zei hij. ‘Vertel,’ zei ik, wat is er gebeurd? Jozef antwoordde: ‘Een week geleden is haar zoon van school gestuurd omdat zij de laatste termijn van het schoolgeld niet kon betalen. Dat was 6000 shilling. En weet je nog dat er zo weinig fruit lag in haar kraampje? Dat was omdat ze een betalingsachterstand had van 5000 shilling bij de groothandel. Samen precies 11.000 shilling. Nu kon ze alles betalen. Haar zoon zit weer op school en ze heeft weer vers fruit om te verkopen. Maar ze was stomverbaasd dat God aan haar nood heeft gedacht en haar gebeden heeft verhoord door middel van een blanke man uit Nederland. God is goed! En… ze wil met je op de foto.’”


Met kippenvel gaat Jacco die dag terug naar het hotel. “Dit verhaal bezorgt mij tot op de dag van vandaag kippenvel. Wat hebben wij toch een machtige God! Ik kan het nu niet meer ontkennen: God gebruikt nog steeds mensen die dingen voor Hem mogen doen. Hij is groter en veel machtiger dan wij denken.”


Geschreven door

Miriam Duijf

--:--