Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jan Siebelink te gast in Levensbepalend

#25 De ridder en de schildknaap

In deze aflevering is schrijver Jan Siebelink te gast. Hij werd in 1938 geboren in Velp en is daar in gedachten eigenlijk nooit echt vertrokken. Het is de plaats waar zijn diepgelovige vader ploeterde in een bloemkwekerij. Een plek die vele mensen leerde kennen in de roman ‘Knielen op een bed violen’. De schrijver van deze bestseller woont inmiddels al geruime tijd in Ede, houdt van wandelen met de hond en van werken in de tuin. Al sinds de jaren zeventig gaat hij niet meer naar de kerk. Maar God en de Bijbel fascineren hem nog steeds.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Selectie vervolgonderwijs

Jan ging naar een openbare basisschool in Velp. Zijn vader vond de christelijke school ‘te slap’ dus zou zijn kinderen daar zelf wel in onderwijzen. Het moment dat de selectie voor het vervolgonderwijs op school plaats vond kan Jan zich nog levendig herinneren. De klas werd in drie rijen verdeeld. Jan hoopte in de rij voor het hogere middelbare onderwijs terecht te komen maar tot zijn teleurstelling kwam hij terecht in de rij voor de ULO. Dit had alles te maken met het feit dat hij zoon was van een middenstander. Later in zijn leven heeft Jan een flinke inhaalslag gemaakt. Hij ging naar de kweekschool, werd tijdens zijn diensttijd officier en ronde een universitaire studie Franse taal- en letterkunde af.

Overlijden van vader en verlaten van de kerk

In de jaren zeventig vinden er een aantal belangrijke gebeurtenissen in Jans leven plaats. Zijn diepgelovige vader overlijdt aan de gevolgen van longkanker. In de bestseller ‘Knielen op een bed violen’ omschrijft Jan de laatste dagen van het leven van zijn vader. Jan omschrijft de relatie met zijn vader als die van ‘de ridder en de schildknaap’. Na het overlijden van zijn vader bleef hij als schildknaap alleen achter.

Een andere belangrijke gebeurtenis vindt niet veel later plaats. Jan geeft zijn kinderen een christelijke opvoeding. Maar op een zondagmorgen besluit hij niet meer naar de kerk te gaan, in plaats daarvan maakt hij een wandeling. Daarna haalt hij zijn kinderen op van de zondagsschool. Het is de laatste keer dat hij die kerk bezoekt. Toch betekent het niet het einde van zijn geloof in God.

Witte Chrysanten

In 1975 debuteert Jan met de verhalenbundel ‘Nachtschade’. Het eerste verhaal dat hij daarvoor schreef heette ‘Witte Chrysanten’. Hij schreef het verhaal bij zijn moeder thuis in de kamer waar zijn vader overleed. Het verhaal gaat over zijn vader die als bloemkweker vernederd wordt door een winkelier in Velp. Als Jan eraan terugdenkt kan hij er nog steeds boos over worden. Eigenlijk bevat dit verhaal alle elementen die later in ‘Knielen op een bed violen’ en andere titels van Jan Siebelink terugkomen.

Deze aflevering van de podcast is vanaf vrijdag 16 juli te luisteren via deze pagina of je podcastapp.

Fotocredits: Sacha de Boer

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
--:--