Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jans had anorexia en woog nog maar 34 kilo

Gezien in De Verandering

Als kind moet Jans Bos elke zondag twee keer mee naar de kerk. Daar hoort ze vooral over een strenge God, die straft. Het maakt Jans doodsbang. In haar pubertijd ontwikkelt ze anorexia en belandt doodziek in het ziekenhuis. Na thuiskomst gaat ze niet meer naar de kerk. Tot haar zus verongelukt.

Deel:

Hel en Verdoemenis, die twee woorden zijn in het hart van de kleine Jans Bos gegrift. Ze moet elke zondag mee naar de kerk, meestal zelfs twee keer en nooit hoort ze iets opbeurends, iets waar ze blij van wordt. Het gaat in haar beleving alleen maar over een strenge God die je het liefst naar de hel stuurt.

Dat wordt haar als kind ook al verteld: een fout en je gaat naar de hel. Het is geen wonder dat Jans doodsbang is voor die God met al Zijn regeltjes.

Tante

Jans krijgt als kind al te maken met een aantal sterfgevallen en vooral die van een nog jonge tante zet haar aan het denken over leven en dood. Deze tante had de strenge kerk verlaten en het enige wat Jans hoort is dat tante in de hel is beland. Het zet Jans aan het denken maar ze komt er niet uit. Ook thuis kan ze er niet over praten, simpelweg omdat er thuis nergens over wordt gepraat.

Anorexia

Jans is een jaar of 13 als ze Anorexia ontwikkelt. Haar gewicht wordt een obsessie en haar jongere broer herinnert zich deze tijd als vreselijk: “Ze eiste door haar gedrag alle aandacht op,“ verzucht hij. Jans fietst enorme afstanden en doet ook nog eens aan hardlopen, terwijl ze niet of nauwelijks eet. Het zorgt ervoor dat Jans een hersenvliesontsteking oploopt. Graatmager en op het randje van de dood belandt ze in het ziekenhuis. Ze weegt dan nog maar zo’n 34 kilo.

Auto-ongeluk

Als het directe gevaar geweken is wordt Jans in een pleeggezin geplaatst om aan te sterken en op gewicht te komen. Zowel in het ziekenhuis als bij het pleeggezin voelt Jans zich veilig.

Als ze genoeg aangekomen is gaat ze weer terug naar huis. Naar de kerk wil ze niet meer. Ondertussen gaat haar eetstoornis gewoon door. Pas als ze Michel, haar toekomstige echtgenoot, ontmoet, wordt ze haar eetstoornis de baas, maar dan overlijdt haar zus Henriette bij een auto-ongeluk.

Weer hoort Jans preken over hel en verdoemenis; haar zus droeg tijdens het ongeluk namelijk een lange broek en dat zou God niet goedkeuren. Tijdens de rouwdienst komt Jans weer in de kerk, maar er is er geen spoortje hoop of liefde te bekennen, alleen maar veroordeling.

Schuld

Jans geeft zichzelf de schuld van de dood van haar zus. Ze denkt dat het een straf van God is, omdat ze de kerk de rug had toegekeerd. Door dit schuldgevoel trekt ze weer een rok aan en gaat weer naar de kerk. Tot haar grote verbazing gaat haar man Michel ook mee naar de kerk. Hij trekt zelfs een donker pak aan.

Hoe dit verbazingwekkende verhaal verder gaat en hoe Jans en haar man Michel door een onverwachte gebeurtenis toch in de vrijheid komen zie je in onderstaande aflevering van De Verandering.

--:--