Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Je hebt niet veel woorden nodig om Gods boodschap door te geven’

Gor Khatchikyan is spreker op de EO-Jongerendag

Gor Khatchikyan is in het dagelijks leven spoedeisendehulparts, schrijver van meerdere inspirerende boeken en motiverende spreker. Dit jaar is hij ook spreker op de EO-Jongerendag (11 juni in Ahoy Rotterdam) en mag hij duizenden jongeren gaan toespreken over het woord van God. Wat verwacht hij ervan? En wat is zijn doel voor die dag?

Deel:

Hoe vind je het dat je gaat spreken op de EO-Jongerendag?

“Ik vind het supervet. Een voorrecht. Ik besef wat een grote kans dit is om jonge mensen te inspireren. Het is ook mooi dat we weer kunnen voelen hoe het is om met een grote groep bij elkaar te komen. Zelf heb ik als tiener mijn eigen strijd gestreden. Zeker in je tienerjaren is het soms best lastig dat je het leven zelf moet uitzoeken. Je moet alles zelf ontdekken. Ik vind het mooi om met mijn eigen verhaal te laten zien dat God je bijstaat en dat je het dus niet alleen hoeft te doen. Dat ik dat de jongeren mag vertellen, vind ik een mooie roeping. Ik vind het een eer dat ik in de voetsporen mag treden van de sprekers die mij zijn voorgegaan.”

Hoe vind je het als arts om straks weer zoveel mensen bij elkaar te zien?

“Het voelt goed, ook als arts, om voor deze grote groep te staan. Ik heb me altijd verzet tegen de term ‘het nieuwe normaal’. Afstand is niet normaal. Je kunt afstand als noodmaatregel instellen, maar de norm moet zijn dat je gewoon bij elkaar mag komen. De mens is gemaakt om in groepen bij elkaar te komen.”

In alle drukte: waarom vind je het belangrijk om dit te doen?

“Ik ben niet druk. Druk zijn lijkt tegenwoordig bijna mode te worden, maar ik houd me bezig met wat er op mijn pad komt. Voor het getuigen en verkondigen van het woord van God heb ik altijd tijd. Het is natuurlijk mooi dat er tienduizend jongeren komen, maar ik zou ook spreken voor honderd jongeren. Dat is niet het belangrijkste. Toch is het menselijk gezien een mooie mijlpaal om op dit podium te staan. Dat zal voor mij wel een hoogtepunt zijn. Ik zal daar zeker van gaan genieten. Heel lang zal ik er niet staan, wat het technisch iets moeilijker maakt om een goed verhaal te vertellen, maar je hoeft niet veel woorden te gebruiken om boodschappen van God door te geven.”

Ik verwacht dat dit hun leven verandert

Wat verwacht je ervan?

“Ik verwacht dat het snel voorbij zal zijn. Ik verwacht leuke ontmoetingen, spetterende shows en dat tieners aangeraakt en bemoedigd worden door het woord van God. Ik verwacht dat jongeren kiezen voor het leven dat de Bijbel beschreven heeft en dat dit hun leven verandert.”

Zijn er sprekers die jou geïnspireerd hebben toen je tiener was?

“Er waren zeker sprekers aan wie ik mij vastgehouden heb. Een daarvan is Martin Koornstra.  Ook jeugdleiders hebben mij geïnspireerd. Die mensen hebben mij altijd laten zien dat de hemel zoveel mooier er is. Ondanks mijn omstandigheden hebben zij mij altijd gewezen op de hemel en het verlangen dat de hemel doorbreekt op aarde en in mijn leven. Dat is vanuit mijzelf ook een verlangen gebleven. Ik heb van die sprekers heel veel geleerd en het is een bron waarop ik voortbouw.”

Dat geeft mijn bediening kleur

Waarover ga je spreken?

“Het thema is Speak life. Ik kan natuurlijk niet te veel verklappen, maar wat ik wel kan zeggen, is dat mijn expertise als medicus goed van pas komt. Dat ik daarnaast ook gewoon dokter ben, geeft mijn bediening kleur.”

Wat hoop je dat de jongeren na afloop in hun achterhoofd houden?

“Ik hoop dat ze het vooral in hun hart meenemen en niet in hun achterhoofd. Als je dan een keer op je achterhoofd valt, is het weg. Ik ga ervan uit dat jongeren gaan begrijpen dat God leven over hen heeft uitgesproken. Hij spreekt leven en geeft leven. Daardoor mogen wij als volgelingen, in zijn naam, leven spreken. Alles wat we ontvangen van God, mogen we doorgeven aan anderen.”

Meer informatie over de EO-Jongerendag vind je hier.

Lees ook: 6x jullie herinneringen aan de EO-Jongerendag

Geschreven door

Cathelijne van de Weerdhof

--:--