Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jezus laat vissers mensen vangen

De Bijbel Open met ds. Arie van der Veer

Drie letters stonden achter de naam van onze dominee ds. D. Driessen: v.d.m. Ik weet nu wat daarmee bedoeld werd: verbi divini minister. Het betekent: dienaar van het goddelijke Woord. Maar mijn vader kende geen Latijn. Hij leerde me als kind dat het ‘visser van mensen’ betekende. Dat was eigenlijk zo gek nog niet.

Deel:

Jezus heeft die opdracht immers aan Zijn discipelen gegeven! Ze zouden geen vissers meer zijn op het meer van Galilea, maar vissers van mensen worden. Jezus gebruikte geen moeilijke taal. ‘Jullie zullen vissers van mensen zijn.’

Vlak voor ons huis staan twee grote containers. Daar verblijven de mensen van de reddingsbrigade in de zomer, wanneer veel mensen, vooral kinderen, komen zwemmen in de Milligerplas. Regelmatig varen ze uit. Voortdurend houden ze de mensen in de gaten. Ik denk niet dat er zo’n tweeduizend jaar geleden reddingsbrigades hebben bestaan. Maar ook toen zullen er mensen geweest zijn die te ver het water in gingen, met hun schip in nood kwamen of uit het water moesten worden gevist.

‘En Jezus zei tegen Simon: Wees niet bevreesd, van nu aan zult u mensen vangen’ (Lukas 5:10)

Mensen vangen

‘Mensen vissen’ betekent ‘mensen redden’. In de vertaling staat ‘vangen’. Dat klinkt niet erg positief. Mensen vangen. Dat zeg je over boeven, over mensen die juist niet gered willen worden. Volgens Lukas heeft Jezus een bijzonder woord gebruikt, toen Hij dat tegen Petrus zei. Je zou het kunnen vertalen met ‘levend vangen’. Als je nog een stap verdergaat, zou je kunnen zeggen: ‘vangen om te laten leven’.

Vragen van de vissers

Is dat niet mooi gezegd? Mensen vangen om ze te laten leven. Dat is visser van mensen zijn. Dat betekent het dus, maar wat houdt het in? En hoe doe je dat, als je ‘maar’ een eenvoudige visser bent, met meer verstand van vissen dan van mensen? Wat is dat dan: mensen vangen om ze te laten leven? Hoe vang je een mens? En wat is dat leven dat Jezus bedoelde? De vissers zullen nog veel meer vragen hebben gehad.

Mensen leren vangen

Toch lees je niet dat Petrus en de anderen zeiden dat ze dat niet konden. Integendeel: ‘ze lieten alles achter en gingen met Jezus mee’ (Lukas 5:11). Daar is een verklaring voor. Jezus had er ’s nachts voor gezorgd dat hun netten vol zaten met vis, terwijl ze daarvóór niets hadden gevangen. Als Jezus dat kan en Hij geeft de opdracht om mensen te vangen, dan mag je er toch zeker op rekenen dat Hij je dat gaat leren.

Er staat: ‘Toen Petrus dat zag...’Ik denk dat Simon veel meer heeft gezien dan netten vol met vissen. Petrus en ook de anderen hebben (in)gezien wie Jezus was. De Visser... nee, de Redder der wereld.

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Arie van der Veer

--:--