Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jezus nodigt mensen uit tot nederigheid

De Bijbel Open met Jurjen ten Brinke

Als Jezus voor een maaltijd met wetgeleerden en farizeeërs wordt uitgenodigd, vertelt Jezus (die hun harten kent) hen iets over nederigheid en bescheidenheid.

Deel:

Jezus vertelt veel gelijkenissen om duidelijk te maken waar het in het Koninkrijk van God om gaat. In het Bijbelgedeelte van vandaag is hij op bezoek bij een van de leiders van de Farizeeën. Of hij daar was omdat hij uitgenodigd was, of dat Hij zichzelf heeft uitgenodigd… dat weten we niet. Wel lezen we in vers 1 dat de Farizeeën scherp op Hem letten: ze doen hun uiterste best om Jezus te betrappen op iets wat niet mag. Maar Jezus, die God is, ként hun harten en gedachten. En de mogelijkheid om hen aan te spreken dient zich alweer aan: mensen die ziek waren bleven naar Hem toe komen, waar Hij ook was; dus ook bij of in dit huis van de Farizeeën.

‘Wanneer u door iemand wordt uitgenodigd voor een bruiloft, kies dan niet de ereplaats, want misschien is er wel iemand uitgenodigd die voornamer is dan u. (Lucas 14:8)

Nadat Jezus ter plekke een man genezen heeft, spreekt Hij juist richting de leiders van het Joodse volk wat het leven in het Koninkrijk betekent. Hij nodigt hen uit tot nederigheid, door bewust de keus te maken om jezelf níet in de picture te zetten. Als je op een feestje uitgenodigd wordt, stel je zelf dan op als de minste, in plaats van dat je met ellebogenwerk (of erger: heel sneaky) de beste plek inneemt. Laat een ander je ‘hogerop’ roepen, in plaats van dat jezelf haantje de voorste (of: de beste) bent.

Waar het wel om gaat…

Het is best stevige taal. Met dit soort toespraken en gelijkenissen laat Jezus dus zien waarin het ‘oude’ en ‘nieuwe’ verbond veranderd zijn, sinds Zijn komst. Het gaat niet meer alleen om ‘niet doen wat niet mag’, maar veel meer om ‘doen wat God vraagt’. De kérn van zonde is in het onderwijs van Jezus niet actief (iets doen wat verboden is, dus: je mag niet stelen), maar het is passief (je doet te weinig goed; wees navolgers van Jezus)

Nederigheid als levensstijl

Jezus gaat hier vérder dan Mozes of een van de profeten ooit is gegaan. ‘Pak je eigen hart aan, wees je bewust van het feit dat je maar zo wat bent geworden.’ Hij nodigt ons uit om nederig een plek in te nemen. Om daar tevreden mee te zijn en wellicht verrast te worden door de uitnodiging voor een ereplek. Daar zit natuurlijk nog een addertje onder het gras. Als je nederig gaat lopen doen zodat je verhoogd wordt, dan heb je de gelijkenis niet begrepen.

Jezus volgen heeft álles te maken met in jezelf minder worden, zodat Hij (de Dienaar bij uitstek!) in jou groot mag zijn.
 

--:--