Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jezus volgen in de westerse wereld? Stop met shoppen en kies voor een gul, eenvoudig leven

Een van onze meest tijdverslindende activiteiten is shoppen, maar echt gelukkig worden we daar niet van. Esther leest in het boek van John Mark Comer over de alternatieve weg die Jezus voorleeft: die van gulheid en eenvoud.

Deel:

De Franse socioloog Jean Baudrillard schrijft dat niet atheïsme het culturele christendom heeft vervangen, maar winkelen. Winkelen is de nummer één vrijetijdsbesteding in Amerika. Amazon.com is de nieuwe tempel. Visa het nieuwe altaar. Dubbelklikken is de nieuwe liturgie en lifestylebloggers zijn de nieuwe priesters. Geld is de nieuwe God.

Geldreligie is beroerd

In zijn boek The Ruthless Elimination of Hurry haalt John Mark Comer deze socioloog aan. Hij schrijft: het is niet voor niks dat de enige andere god die Jezus bij naam noemt Mammon is: de god van het geld. Dat was niet voor niks: ‘Mammon is slecht, en zijn religie is beroerd.’

Elk ding dat je koopt, kost geld. En niet alleen geld, maar ook tijd. En dat veroorzaakt weer die haastziekte waar Comer tegen wil strijden.

Wat was volgens Jezus dan de oplossing? Hij bracht dat wat we nodig hebben terug tot twee zaken: eten en kleding. Comer voegt daar ‘onderdak’ aan toe.

Dat betekent dat je dus alles uit je leven zou moeten schrappen dat:

1.    geen waarde toevoegt aan je leven.
2.    geen vreugdevonk geeft.
3.    je niet gebruikt en waar je niet van houdt: alles wat tot een gevoel van chaos leidt.

Rijke mensen

Is dit niet alleen voor rijke mensen? Tja, de kans is groot dat wanneer jij dit leest, je tot de groep rijkste mensen van deze wereld behoort. En in de lijn van Jezus zegt Paulus over ‘de rijken’, dus over ons:

‘Draag de rijken van deze wereld op niet hoogmoedig te zijn en hun hoop niet in zoiets onzekers te stellen als rijkdom, maar op God, die ons rijkelijk van alles voorziet om ervan te genieten. En draag hun op om goed te doen, rijk te zijn aan goede daden, vrijgevig, en bereid om te delen. Zo leggen ze een stevig fundament voor de toekomst, en winnen ze het ware leven.’
(1 Timoteüs 6:17-19)

Jezus volgen in de westerse wereld is leven in het spanningsveld tussen dankbaarheid, genieten van mooie dingen en eenvoud. En als je twijfelt, kies de kant van een gul, eenvoudig leven.

Nieuwe principes

Comer noemt een aantal principes voor een eenvoudig leven, zoals reclame uit je leven bannen, geen impulsaankopen doen, delen.

Ik begin er met drie, die ik die komende tijd in mijn leven ga toepassen:  

1. Voordat ik iets koop vraag ik me af: zet ik hiermee de armen onder druk of breng ik de aarde schade toe?
2. Wanneer ik toch spullen koop, kies ik voor minder, maar voor kwalitatief betere spullen.  
3. Ik probeer te genieten van dingen die niet van mij ‘zijn’: van de natuur, de bibliotheek of de stad.

De kracht van eenvoud. Daar word je een rijker mens van.

Lees ook de andere blogs van Esther over dit boek

Geschreven door

Esther Kaper

--:--