Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joëlle (24) opent een kringloopwinkel

'We zijn de waarde van spullen vergeten'

De misstanden in de kledingindustrie gaan Joëlle IJkema aan het hart. Om hergebruik van kleding te stimuleren, opent ze – samen met drie vrienden – binnenkort een kringloopwinkel in hartje Maassluis. Hier vertelt ze alvast over haar dromen en plannen.

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Ik had een jaar geleden echt niet gedacht dat ik hier zou zitten," vertelt Joëlle op de bank in haar nieuwe kringloopwinkel 'De Doorsluizer'. Voor haar werd het motto 'Een betere wereld begint bij jezelf' heel concreet toen ze ontdekte wat er allemaal misgaat in de kledingindustrie. 

Lees ook: Emily (15) leert duizenden mensen gebarentaal
Lees ook: Emily (15) leert duizenden mensen gebarentaal

'Ik schrik daar echt van'

Er gaat namelijk achter onze kledingindustrie nog een hele andere werkelijkheid schuil, waar we meer bij stil zouden moeten staan, vindt de 24-jarige. "Want als ik beelden zie van hoe onze kleding in het buitenland gemaakt wordt, dan schrik ik daar echt van." Daarom ontstond de droom om samen met een vriendin, Judith, een tweedehands kledingwinkel te beginnen. Toen de vriendinnen in maart 2018 in contact kwamen met het stel Frans en Paula – die met dezelfde droom rondliepen – werd die droom werkelijkheid.

De Doorsluizer moet een plek worden waar duurzaamheid en ontmoeting centraal staan. "Bij ontmoeting hoort natuurlijk lekkere koffie," lacht Joëlle. "Daarvoor moeten we nog wel even een baristacursus volgen."

Video: Arianne Ramaker en Wouter Holtland

Geschreven door

Arianne Ramaker

--:--