Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joepie, vakantie met de kids!

... of toch niet?

Iedereen kijkt ernaar uit: vakantietijd! Lekker met elkaar eropuit gaan om weer nieuwe kracht op te doen. Maar ook in de vakantietijd kunnen kinderen veel van je energie opeisen. Hoe maak je het voor iedereen leuk?

Deel:

‘Mam, ík had dat knuffeltje het eerst en hij pakt het af!’ ‘Niet waar, ik had hem het eerst vast, jij pakte het van mij af.’ ‘Pap, zijn we er al bijna? Hoe lang nog?’ ‘Mam, ik verveel me… er is hier gewoon niets te doen!’ ‘Pap, ik wil niet zelf spelen, ik wil met jóu een spelletje doen. En daarna voetballen en daarna naar de paarden kijken en daarna moet je me een verhaal voorlezen en daarna…’ Natuurlijk laat je de kinderen niet thuis achter, want het is juist een zegen dat je ze hébt… maar hoe kun je ook zelf (een beetje) het gevoel hebben dat je vakantie hebt?

1. Plan elke dag me-time in

Als je wilt kun je elke dag de hele dag bezig zijn met je kinderen. Ja, het is leuk om samen een spelletje te doen, maar waar ik vooral op doel is: continu het gevoel hebben dat je hun troep aan het opruimen bent (‘Hè, ik had het hier toch net netjes? Hoe kan dat nou, het lijkt wel een ontplofte bom!’), ruzies moeten beslechten en natuurlijk de catering verzorgen, voor taxichauffeur spelen en dan trekken ze ook nog de hele dag aan je, omdat ze dingen met jou samen willen doen… Pff, wat is vakantie toch vermoeiend!

Kies ervoor om elke dag iets aan me-time in de plannen, oftewel gewoon even tijd hebben voor jezelf, waarin jij zelf kunt kiezen wat je op dat moment wilt doen, zonder gestoord te worden. Op die manier creëer je een buffer met energie, waardoor je je daarna weer over kunt geven aan alles wat er op je af komt. Belangrijk is dat je het communiceert met je (eventuele) partner en kinderen, zodat zij ook weten: ‘nu heeft papa of mama even voor zichzelf, straks kom ik weer aan de beurt…’ En wat nog beter werkt: zorg dat iedereen even me-time heeft, dan heeft iedereen lekker zijn of haar eigen tijd en kan iedereen even bijkomen van het continu samenzijn.

2. Eenheid en harmonie

Een van de storende factoren als je met vakantie bent, is dat er sneller ruzie is of in elk geval lijkt te zijn. En dat komt vaak simpelweg doordat je ineens 24/7 op elkaars lip zit. Het helpt al als iedereen elke dag even wat me-time heeft. Verwachtingen managen helpt. Maar ook: zorg voor eenheid en harmonie. Harmonie is een energie-gever, terwijl ruzies heel veel energie kosten. En je ging nou juist met vakantie om nieuwe energie op te doen!

Je kunt alleen jezelf veranderen en jouw eigen gedrag aanpassen, maar je hebt geen controle op hoe een ander reageert. God kan harten verzachten. De heilige Geest kan vrucht dragen in mensen (van geduld, liefde, zelfbeheersing…), dus waarom niet Hem betrekken in jullie vakantie-gezin?

3. Doe gewoon lekker met ze mee

Kinderen willen aandacht. En geef ze eens ongelijk. Het hele jaar door moeten ze van alles doen en presteren en houden ze geduldig (nou ja, de een wat meer dan de ander) hun mond als jij nog een deadline moet halen of een of ander belangrijk telefoontje moet plegen. Maar nu is het vakantie en vakantie is anders. Wanneer we met vakantie gaan, dan zijn er geen telefoontjes, deadlines of andere belangrijke zaken, want dan is het tijd om te spelen. Toch?

Zorg voor de me-time en focus daarna gewoon op je kinderen. Want kijk eens wat een leuke kinderen je hebt als je gewoon even lekker met ze mee doet! Laat hen kiezen wat jullie spelen, want dat vinden ze heel erg leuk. En wat kan jou het schelen als je je moet verkleden als iets geks of als je urenlang hetzelfde spelletje aan het doen bent… Het zal jou, je kind en jullie relatie goed doen. En daarbij: jij bent aan het liefhebben en dat is het allerbelangrijkste wat je in deze wereld kunt doen!

Geschreven door

Carianne Ros

--:--