Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Johan Jelies: 'Ik bid voor elk kind dat ik tegenkom'

Vader Johan uit 'Een huis vol'

Deel:

Heel Nederland kent de kinderrijke en gelovige familie Jelies uit Een huis vol (KRO-NCRV). Aan de vooravond van Vaderdag spreekt Visie met vader Johan, die door de tv-reeks veel kansen krijgt om over Jezus te vertellen. “Geef je hart aan Hem! Je bent hier op aarde om tot bekering te komen, en ondertussen mag je genieten.”

Hoe vieren jullie Vaderdag?
“Vaderdag is een bijzondere dag in ons gezin, waar we altijd bij stilstaan voordat we zondagochtend naar de dienst gaan. We krijgen liever geen ontbijt op bed, vanwege alle kruimels. Dus roepen de kinderen dat de koffie beneden klaarstaat en dan geven ze cadeautjes. Gewoon kleinigheden, want het gaat om het lieve gebaar. Als je van je kinderen houdt, krijg je dat ook terug.”

Hoe is het om zo’n bekende vader te zijn?
“Onlangs was ik met Janneke een weekendje naar Assen, waar misschien wel tachtig mensen een selfie met ons wilden maken. Ik vind de aandacht leuk en mensen die de serie kijken, weten dat ik geloof, dus het geeft me ook de gelegenheid om over Gods Woord te praten.”

Wie is Johan Jelies?

Personalia
• 45 jaar
• Timmerman, eigenaar klusbedrijf
• Getrouwd met Janneke, vader van negen kinderen
• Sinds 2019 te zien in de docusoap Een huis vol (KRO-NCRV)

Wat wilde je als kind worden?
“Ik had altijd al in mijn hoofd dat ik timmerman zou worden. Eigenlijk heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik heb het vak geleerd van mijn vader, die ik al mocht helpen toen ik acht jaar oud was. Momenteel renoveer ik veel huizen, wat ik fijn vind om te doen. Ik heb het leven waarvan ik altijd gedroomd heb.”

Wat ontroert je?
“Als ik een kind tegenkom, ontroert het me altijd en bid ik stilletjes of God met zijn heilige Geest in zijn of haar hart wil komen. Hij heeft beloofd dat wie Hem vroeg zoekt, Hem zeker zal vinden.”

Met wie zou je weleens willen ruilen?
“Met Vladimir Poetin. Dan zou ik op alle nationale tv-zenders in Rusland mijn excuus aanbieden en diezelfde dag nog mijn leger terugtrekken uit Oekraïne, zodat er een eind komt aan de oorlog. Ik hoop dat de heilige Geest in Poetins hart komt, maar hij zal ’m moeten toelaten. Het zou trouwens ook goed zijn als ik een dagje met Donald Trump ruil.”

Ik zou weleens willen ruilen met Vladimir Poetin

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik ben een sociaal mens met veel empathie. De liefde die ik van God ontvang, wil ik iedere dag aan andere mensen doorgeven. Dat kan ik al doen als een winkelmedewerker iets voor me staat in te pakken. Soms vraag ik mensen of ze zich er niet ongemakkelijk bij voelen, maar ik kan er heel moeilijk over zwijgen.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van Samuel, dat al zo mooi begint als zijn moeder Hanna om een kind bidt. Daarbij doet ze meteen een belofte: ze zal het kind direct weer teruggeven aan God. Een mooie les voor ons als ouders, want wie echt van zijn kinderen houdt, wil dat ze Hem leren kennen. We mogen niet stelen, lezen we in de Bijbel. Eigenlijk doen we dat als we onze kinderen niet vertellen over Gods Woord en de verlossing die er is in Jezus.”

Beeld: Eljee

Geschreven door

Bart van Delen

--:--