Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joline Zuidema: ‘Mijn band met God kan wel tegen een stootje’

Joline Zuidema staat actief, midden in het leven. Ze is spreker, docent godsdienst, moeder en maakt de podcast ‘Eerst dit Avondgebed’. Om vol passie en geloof te leven, is tijd met God voor haar essentieel. “Bidden leert me om steeds weer voorbij mezelf te kijken en uit te zien naar God.”

Deel:

“Een gebed dat ik al jaren op een klein papiertje, met hanenpoten geschreven, in één van mijn Bijbels met mij meedraag is dit:

Cilia Francisca ter Horst

Voorbij jezelf

“Ik vind dit gebed prachtig in zijn eenvoud. Het is kernachtig en brengt mij terug bij Degene om wie het allemaal draait. Bidden leert mij om steeds weer voorbij mezelf te kijken en uit te zien naar God. Daarmee vormt gebed een prachtige tegenhanger op de hyperfixatie die er is op het individu. Dat sluit ook aan bij de kern van mijn werk: ik wil mensen graag helpen om hun eerste focus te richten op God, in plaats van op eigen inzet, ego, succes of juist falen.”

Ik ervaar het als heel waardevol om regelmatig alles uit mijn handen te laten vallen.

Alarm zetten

“Dit gebed kruist dwars door mijn dag of agenda heen. Wat mij helpt is om elke dag een alarm te zetten op mijn telefoon voor een vast gebedsmoment. Ik ervaar het als heel waardevol om regelmatig alles uit mijn handen te laten vallen. Mijn vork neerleggen, mijn werk. Laptop dicht. WhatsApp en YouTube uit. Zo kies ik ervoor om bewust even afstand te nemen van mijn dagelijkse leven om mijn focus weer op God te krijgen. Iets wat ik zowel terugzie in mijn eigen leven als ook in de levens van mensen met wie ik werk, is dat je dan júist ontdekt dat leven met God niet losstaat van die dagelijkse keuzes en bezigheden.”

Een betrokken God

“Dit specifieke gebed is vrij kort. Ik denk dan ook dat we bij God niet al te veel woorden hoeven te spreken. Als ik bid, probeer ik Hem vooral de ruimte te geven. Het mooie aan dit gebed vind ik hoe God hierin naar voren komt als een betrokken God met wie je door het leven heen een band kunt opbouwen en verdiepen. Een band die in gouden en donkere momenten wel tegen een stootje kan. Zo ervaar ik dat zelf ook. Ik ben onlosmakelijk met Hem verbonden.”

Eerst dit Avondgebed

Om de week hoor je Joline in het Eerst dit Avondgebed. Deze podcast helpt je om elke avond je hart te richten op God. Er wordt gebeden met de Bijbel, woorden gegeven aan gevoelens en reflectievragen gesteld. Je kunt de podcast vinden in de app van Bijbelpodcast Eerst dit en in je favoriete podcast-app.

Foto Joline: Provopictures

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--