Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joram Kaat in 'Na het nieuws': 'Jonge, frisse blik op actualiteit'

'Elke dag de beste gasten'; iedere werkdag, 20.30 uur, NPO 1 extra

Deel:

In januari is 3FM-dj en EO-Jongerendag-presentator Joram Kaat dagelijks te zien in Na het nieuws. Een portret van Joram, die een maand lang de talkshow van BNNVARA presenteert, te zien op NPO 1 extra. “Jonge mensen kijken vaak anders tegen zaken aan.”

“Het is een dagelijks programma, meteen na het achtuurjournaal, waarin we het nieuws bespreken door de ogen en oren van jonge mensen," vertelt Joram Kaat, die vanaf vandaag Na het nieuws presenteert. Zij hebben vaak frisse ideeën en kijken anders tegen zaken aan die misschien al jaren zo gaan. Elke dag de beste gasten over de meest relevante onderwerpen, en daar dan goede vragen over stellen: ik heb er zin in.”

Wat ontroert je?
“Ik denk dat er niks anders is wat me zo vaak raakt als muziek. Het kan een mooie tekst zijn, maar ook een melodie of bepaalde opbouw. Ik kan me helemaal laten meevoeren, net zolang totdat ik tranen in mijn ogen heb.”

Wat is geluk voor je?
“Ik kan niet zo veel met de term geluk. Ik houd er ook niet van als mensen dit soort vragen stellen. Daarom stel ik die liever zelf. Als je dan per se een antwoord wilt: geluk zit in genieten van het goede wat op je afkomt. Het leven flitst voorbij en vaak focus ik op dingen die beter kunnen. Dan ga ik voorbij aan alles wat goed gaat en waarvoor ik dankbaar mag zijn.”

Wie is Joram Kaat?

• 25 jaar
• Werkt bij BEAM, de jongerenafdeling van de EO.
• Is sinds 2015 presentator van de EO-Jongerendag.
• Presenteert elke zondagavond tussen 22.00 en 0.00 uur Van Kaat tot Laat op NPO 3FM.

Wat is de beste filemuziek?
“Het nummer ‘September’ van Earth Wind & Fire. Dat is sowieso het beste liedje als je blij wilt worden. En dan keihard meezingen terwijl je de mensen in de auto naast je aankijkt. Daar krijg je hele leuke en ongemakkelijke situaties van. Vooral ongemakkelijk, eigenlijk.”

Welke christen vind je inspirerend?
“Ik vind élke christen inspirerend. Het is mooi om te zien hoe mensen hun geloof beleven. Elke keuze die iemand daarin maakt, daagt mij uit om te bedenken of ik dat ook zo zie. Dat klinkt als een vermoeiend proces, maar ik vind het heel leuk. Zo leer ik veel van anderen. Want uiteindelijk doe ik ook maar mijn best om God te volgen.”

Uiteindelijk doe ik ook maar mijn best om God te volgen

Volg je je hoofd of je hart?
“Mensen hebben vaak het idee dat ik een flapuit ben, maar ik denk goed na over wat ik wel en niet kan zeggen. Ik maak keuzes meestal vanuit mijn hart, en daarna gaat mijn hoofd er nog overheen. En die heeft er dan een hart hoofd in. Hahaha.”

Waar ben je trots op?
“Ik ben niet vaak trots. Dat is iets waaraan ik wil werken. Ik ben altijd op zoek naar bevestiging en ga net zo lang door tot ik iets goed genoeg heb gedaan (volgens mezelf of volgens een ander). Ik vind het tof als mensen iets kunnen met mijn idee, maar trots zit er gewoon niet in.”

Joram Kaat presenteert 'Na het nieuws'

Iedere werkdag, 20.30 uur, NPO 1 extra

Beeld: NPO 3FM/Tom van Huisstede

Geschreven door

Maarten Vermeulen

--:--