Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Josine Droogendijk over mode & royalty in 'Blauw Bloed'

'Máxima is stijlicoon voor refo's'; zaterdag, 19.55 uur, NPO 2

Deel:

Journalist Josine Droogendijk schrijft veel over mode en royalty. Ze is regelmatig te zien in EO-royaltymagazine Blauw Bloed van Jeroen Snel. Een portret van Josine, die goede herinneringen koestert aan haar jeugd in een reformatorisch milieu, waar koningin Máxima als stijlicoon geldt.

"Wat Máxima bij speciale gelegenheden draagt, zou je ook in de kledingkast van een refovrouw kunnen aantreffen,” zegt royaltyjournalist Josine Droogendijk. "Reformatorische christenen waarderen de hechte band die de Oranjes met het protestantisme hebben, ook al is Máxima katholiek. Ze zien het koningschap als ‘van God gegeven’ en laten zich leiden door de Bijbelse oproep de overheid te respecteren. Bovendien leven we in een celebritycultuur, waarin Máxima in de smaak valt bij refo’s."

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Als kind fantaseerde ik al over een leven als prinses, waarna ik tot mijn 18e echt een fan bleef," blikt Josine Droogendijk terug. "Daarna kreeg mode mijn interesse, maar al snel merkte ik dat mode en monarchie veel met elkaar te maken hebben. Toen kreeg het koningshuis opnieuw mijn aandacht, maar vanaf dat moment keek ik er met een ‘modeblik’ naar.”

Wat vind je mooi aan de refozuil, waaruit je afkomstig bent?
“Het gezin waarin ik ben opgegroeid was heel warm, net als onze kerk, een gereformeerde gemeente. Er waren regels, maar de hartelijkheid en het onderlinge meeleven waren heel sterk. Nu bezoek ik met mijn eigen gezin een PKN-gemeente, maar op hoofdlijnen koester ik wat ik in mijn jeugd heb geleerd: dat God Koning is en dat Hij ons eerst heeft liefgehad. De grote eerbied voor God die ik uit mijn jeugd ken, mis ik soms in de diensten die ik nu bezoek." 

Wie is Josine Droogendijk?

• 29 jaar.
• Getrouwd met Leon, moeder van Lieke, Jesse en Elle.
• Freelance royalty- en modejournalist.
• Studeerde communicatie aan Christelijke Hogeschool Ede en Mode & Styling bij NTI.
• Schrijft voor Vorsten, Oranje Boven, Nouveau, Reformatorisch Dagblad en Modekoninginmaxima.nl, haar eigen site.
• Is regelmatig te gast in Shownieuws (SBS 6), RTL Boulevard (RTL 5), Koffietijd (MAX) en Blauw Bloed (EO).
• Auteur van De magie van Máxima.
• Hield in september 2019 de lezing ‘Mode op de Biblebelt’ in het Catharijneconvent.

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Met Jolanda, de kamenier van Máxima. Ze verzorgt en onderhoudt de kleding van de koningin. Máxima kiest al haar kleding zelf uit, maar de kamenier zorgt dat haar avondjurken gestoomd worden en daarna weer netjes in de kast hangen. Dankzij haar ziet Máxima er altijd pico bello uit.”

Waar staat de mooiste kerk?
“Als ik om me heen kijk in onze Dorpskerk in IJsselmuiden, ben ik met mijn gedachten soms bij de vele generaties die daar de boodschap gehoord hebben. De kerk is vaak verbouwd, zoals je in een folder bij de ingang kunt lezen. Maar het middenstuk, waar gepreekt wordt, is eeuwenoud. Ik vind het bijzonder om daar nu elke zondag te zitten.”

De grote eerbied voor God die ik uit mijn jeugd ken, mis ik nu soms in kerkdiensten

Wat is de leukste smoes die je ooit hebt gebruikt?
“Smoezen heb ik eigenlijk nooit nodig, want ik houd me graag aan mijn afspraken. Vaak zit ik zelfs een halfuur van tevoren in mijn auto te wachten. Ik wil mijn werk goed doen en ik vind het vervelend om te laat te komen. Toch wel calvinistisch, hè?”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Een verhaal dat centraal stond tijdens de doopdienst van onze dochter. Mozes, die later aan het Egyptische hof zou leven, kreeg eerst – door Gods leiding – een gelovige opvoeding van zijn ouders. Wat is dat belangrijk voor je latere leven! Het heeft mijn man en mij gemotiveerd ons op te geven als pleegouders voor een kind uit een niet-gelovig gezin.”

Josine Droogendijk in 'Blauw Bloed'

Jeroen Snel presenteert elke zaterdagavond het royaltymagazine Blauw Bloed, met het laatste nieuws over de Oranjes en buitenlandse koningshuizen. Journalist Josine Droogendijk praat de kijkers regelmatig bij over mode & royalty.  

Iedere zaterdag, 19.55 uur, NPO 2

Beeld: Marije Jellema

Geschreven door

Bart van Delen

--:--