Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jozef, de man van Maria

In de eerste aflevering van het vierde seizoen van Scheppingsdrift gaan Lieke Wijnia van Museum Catharijneconvent, Ab Nieuwdorp van De Klassieken en schrijver en theoloog Alain Verheij, onder leiding van Allard Amelink, in gesprek over Jozef de timmerman, bekend als de man van Maria. Hij mag dan een man in de schaduw zijn, theologisch gezien vervult hij een cruciale rol. En zijn talent voor dromen stuurt hem meermaals de goede kant op...

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De man in de schaduw

We zien Jozef veel rondom de Kerst - naast het ezeltje, in de kerststal - maar we weten maar weinig van hem: Jozef, de man van Maria. Beschermheilige van het gezinsleven, maar een klassieke vader was hij niet. Hij was een bonusvader in een samengesteld gezin. En hij vertoont opvallende parallellen met zijn naamgenoot de oudtestamentische Jozef (je weet wel, die van de Technicolor Dreamcoat).

Ab heeft twee van Jozefs dromen bij zich in muziek. Lieke heeft haar favoriete werk mee, dat vooral de ambachtelijke kant van Jozef laat zien. Allard heeft een boek bij zich waar een lijdende Christus en een Jozef voorkomen, maar waar hij dubbele gevoelens over heeft. Alain komt met een film die eindelijk eens voldoet aan de Bechdel-test. Ook dit seizoen sluit Anne Broeksma de afleveringen weer af met een gedicht!

In deze aflevering hoor je over:

Gedicht

Ook verlossers hebben vaders nodig

het zijn de mannen die een werkplaats van hun woning maken
houtkrullen blijven kleven aan hun voeten
tijdens het schuren, boren, zagen;
de uren waarin ze zonder woorden grip ervaren

ze trekken hele tafels uit het hout
die de klop van het bos nog in zich dragen
en kribbes, kelken, kruizen, kisten
alle zaken die ons aan de aarde binden
of ons er los van kunnen maken

hun handen praten vooral met bomen
maar zij zijn het, die een kind tot rust brengen
als het geschrokken binnenrent
om bloedende palmen te tonen

- Anne Broeksma

--:--