Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kabinet maakt opnieuw uitzondering voor kerken

'Nederland gaat op slot'

Ondanks de strenge lockdown die vanaf dinsdag ingaat, mogen kerken diensten blijven organiseren. Deze uitzondering heeft alles te maken met de in de grondwet verankerde vrijheid van godsdienst.

Deel:

Het kabinet roept echter religieuze organisaties met klem op geen gebruik te maken van de mogelijkheid om uitgebreide fysieke diensten te organiseren. Die moeten bij voorkeur digitaal worden gevolgd, luidt de oproep. Ook tijdens kerst. Dat blijkt uit een brief van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan bestuurders van religieuze organisaties. „Gelet op de afgekondigde maatregelen van gisteren doe ik een zeer dringend beroep op u om alle vieringen zolang de huidige maatregelen gelden digitaal te houden en fysieke bijeenkomsten tot een absoluut minimum te beperken”, schrijft Grapperhaus.

Eerder dit jaar zijn met diverse geloofsgemeenschappen al afspraken gemaakt over een vrijwillige beperking van het aantal kerkgangers.

Protestantse kerk

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken, waar de Protestantse Kerk lid van is, adviseert: “Blijf zoveel mogelijk thuis en maak gebruik van de mogelijkheid om kerkdiensten digitaal uit te zenden en mee te maken. Als er redenen zijn om fysieke kerkdiensten te houden, met name tijdens de komende feestdagen, dan met maximaal 30 kerkgangers (exclusief 'personeel'). (Lees hier het complete advies inclusief de brief van de voorzitter aan de aangesloten kerkgenootschappen).

Onderdeel van de samenleving

De PKN schrijft op de website "Minister-president Rutte gaf gisteren in zijn toespraak ook aan dat er snel gezegd wordt ‘Bij ons kan het met wat aanpassingen toch best veilig? Bij ons zijn toch geen besmettingen geweest? Of wat is nou de bijdrage van specifiek deze groep aan de verspreiding van het virus?’ Binnen de Protestantse Kerk worden deze vragen ook gesteld. En dat is begrijpelijk. Tegelijkertijd zijn gemeenten onderdeel van de samenleving. Welk signaal geeft een gemeente af als zij er voor kiest om open te blijven? Denk als kerkenraad goed over deze vragen na."

Drive-in-mis

Het bisdom van Roermond gaat creatief om met de lockdown. Op kerstavond is er een unieke drive-in-mis op het Pinkpopterrein. De belangstelling voor deelname aan deze mis is erg groot. Maandagmiddag waren er al meer dan 450 reserveringen binnen. In totaal kunnen 500 auto's op het terrein terecht tijdens de nachtmis voor Kerst. De mis op 24 december wordt vanaf 22.00 uur opgedragen door bisschop Harrie Smeets van Roermond. Het bisdom moest een limiet van 500 auto's stellen omdat de drukte anders niet te overzien zou zijn, laat de woordvoerder weten.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--