Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kamperen op een kloostercamping

‘Het is vooral een unieke ervaring’

Vorig jaar was het nog een proef, maar dit jaar is het een feit: de kloostercamping van Nieuw Sion in Diepenveen. Wie op zoek is naar rust en stilte en wil proeven van het kloosterleven, is tussen 14 juni en 16 augustus welkom met tent, caravan of camper.

Deel:

Kamperen op een kloostercamping, wat moet ik me daarbij voorstellen?
Marten IJmker, directeur van Nieuw Sion: “Het is te vergelijken met wildkamperen, in een mooi weiland onder een notenboomgaard. Je hebt geen stroom, wel veel rust en stilte. Het klooster staat in the middle of nowhere in het buitengebied van Deventer, maar je kunt er natuurlijk op uit in Deventer, Zutphen en Zwolle – allemaal bereikbaar per fiets. En de wasgelegenheid is die van de monniken van vroeger; wij noemen hem de monnikenwasstraat.”

Moet je je dan ook houden aan het kloosterritme, met de getijdengebeden bijvoorbeeld?
“Niets is verplicht, maar we zien wel dat veel mensen geïnteresseerd zijn in het kloosterleven en meegaan in het ritme ervan. Vorig jaar hadden we een pilot met de camping en ik was verrast dat eigenlijk iedereen meedeed met de getijdengebeden. Diverse kampeerders werkten mee in de moestuin of hielpen de kok met het bereiden van het avondeten. Ook aten we samen, waardoor het heel kloosterachtig aanvoelde. Het was niet verplicht, het ontstond gewoon. Verder vieren mensen lekker vakantie; ze bezoeken stadjes en maken fietstochten.”

Welke groep mensen trekt deze camping vooral?
“We zien met name jonge mensen zonder kinderen en ouders van wie de kinderen niet meer meegaan op vakantie. Niet iedereen is gelovig, maar dat is ook geen voorwaarde om hier te zijn. Het merendeel heeft wel iets met stilte, verstilling en rust. In deze coronatijd, waarin veel mensen niet naar het buitenland gaan, willen wij een goede plek bieden om tot rust te komen. En voor zover ik weet, is deze kloostercamping de enige in Nederland.”

Wat brengt mensen naar een kloostercamping?
“Vakantiegangers zoeken vooral naar ‘unieke ervaringen’. Dat kan zijn aan een heel bijzonder meer in Frankrijk, maar kan dus ook kamperen bij een klooster betekenen. Misschien dat mensen het ook eerder zien als een toffe vorm van vakantie, dan dat ze per se het kloosterleven willen ervaren. Al willen ze daar toch ook wel iets van proeven en ruiken. Het leuke was: vorig jaar wilden de meeste mensen meteen boeken voor dit jaar.”

Is er dit seizoen nog plek?
“We hebben in totaal tien kampeerplaatsen en zitten nu voor ongeveer 75 procent vol. Er is dus nog plek. En voor wie liever niet kampeert, hebben we veertien gastenkamers.”

Nieuwsion.nl/camping

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--