Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kefah in Armenië: 'Identiteit verweven met christendom'

Dinsdag 20.45 uur, NPO 2

Deel:

Kefah Allush komt in Jezus van Nazareth verovert de wereld (EO) aan in Armenië, het eerste christelijke land ter wereld. In de slotaflevering maakt de presentator de balans op. Heeft hij kunnen achterhalen hoe het christendom zo'n grote aanhang kreeg? 

Uiteindelijk gingen miljarden mensen Hem volgen, maar daar zag het in het begin niet altijd naar uit. Toen werden Zijn volgelingen gezien als een kleine Joodse sekte. Wat is er gebeurd na Jezus’ hemelvaart? In Jezus van Nazareth verovert de wereld probeert Kefah Allush dit te achterhalen. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Kefah Allush Armenië Taddeüs
Kefah Allush bezoekt Armenië, waar de apostel Taddeüs in de eerste eeuw het christendom bracht.

In deze aflevering reist Kefah af naar Armenië, een klein en bergachtig land in de Kaukasus. In 301 na Christus besloot de Armeense koning het christendom als staatsgodsdienst aan te nemen, lang voordat Europese landen dat deden. Daarmee werd Armenië de eerste christelijke natie ter wereld.

Taddeüs, patroonheilige van Armenië

Het geloof was daar in de eerste eeuw naartoe gebracht door de apostel Taddeüs. Kefah reist langs afgelegen kloosters en grotkerken op zoek naar Taddeüs’ nalatenschap. Hij verdiept zich in de eeuwenoude cultuur en is onder de indruk van het liturgische gezang. De Armeense identiteit blijkt nog steeds sterk verweven met het christendom.

Al in het jaar 301 werd het christendom staatsgodsdienst in Armenië

Aan het einde van zijn roadtrip moet duidelijk worden of Kefah een antwoord heeft gevonden op de vraag hoe Jezus van Nazareth miljarden aanhangers kreeg. Ook buigt de presentator zich over de vraag of we het christendom in het geseculariseerde West-Europa wel voldoende recht doen.

Jezus van Nazareth verovert de wereld (slot)

Dinsdag 30 juni, 20.45 uur, NPO 2

Kijk 'Jezus van Nazareth verovert de wereld' terug

--:--