Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kefah ontmoet Peter Plasman in nieuw seizoen 'De Kist'

'Verlies broer maakte diepe indruk'; maandag, 23.25 uur, NPO 2

Deel:

Opnieuw gaat Kefah Allush – met de bekende kist op het dak van zijn gele Fiat – langs bij bekende Nederlanders. In de eerste aflevering van een nieuw seizoen De Kist (EO) ontmoet hij advocaat Peter Plasman. Voorafgaand aan de uitzending portretteert Visie de strafpleiter, die zich normaal gesproken niet zo met de dood bezighoudt.

Mr. Peter Plasman, strafrechtadvocaat in Amsterdam, vindt het niet confronterend om bezoek te krijgen van Kefah Allush, die in De Kist langskomt in zijn kenmerkende gele Fiat, met een doodskist op het dak. “Nee, ik weet heel zeker dat ik nooit in zo’n kist zal liggen. Ik kies niet voor begraven, maar denk er serieus over mijn lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Dus bij het zien van Kefahs kist heb ik geen associatie met mijn eigen toekomst.”

Wie is Peter Plasman?

• 68 jaar
• Strafrechtadvocaat
• Studeerde rechten in Amsterdam
• Was hoofd personeelszaken bij een opleidingsinstituut voordat hij rechten ging studeren
• Advocaat sinds 1987, heeft sinds 1989 met enkele collega’s een eigen kantoor
• Regelmatig te gast als deskundige op tv en radio

Denkt u weleens aan de dood?
“Het overlijden van mijn broer, nu twee jaar geleden, was een heftige ervaring. Toch denk ik weinig aan de dood. Mensen die zich vaak afvragen hoelang ze nog hebben en hoe hun einde zal zijn, zijn in mijn optiek al een beetje aan het doodgaan. Ik ga ook niet uit van een leven hierna. Mijn ouders waren – meer in naam dan praktiserend – rooms-katholiek, maar ik ben zelf nooit gelovig geweest.

Wat ontroert u?
“De onschuld van kinderen raakt me. Sinds ruim een jaar ben ik opa. Mijn kleinkind ontroert me elke dag. We zien elkaar gelukkig vaak, omdat mijn kinderen vlakbij wonen. Die opa-ervaring is iets wat je niet ziet aankomen.”

De Kist Kefah Allush Peter Plasman
Kefah Allush gaat in 'De Kist' langs bij bekende Nederlanders voor een goed gesprek over leven en dood.

Wat doet u op uw eerste dag als baas van Nederland?
“Ik zou het Nederlandse volk indringend toespreken om te vertellen dat we in zo’n mooi land wonen. We zouden ons er meer van bewust moeten zijn hoe bevoorrecht we zijn. Nederlanders gaan vaak slordig om met de democratie en de rechtsstaat. Dat is riskant, want het vertrouwen daarin komt te voet, maar gaat te paard.”

Wat is uw favoriete Bijbelverhaal?
“Als kind vond ik de uittocht uit Egypte een mooi verhaal. Dat Mozes de zee kon laten wegtrekken, verbijsterde me, ook omdat ik aannam dat het letterlijk zo gebeurd was. Nu geloof ik nog steeds dat Bijbelverhalen ergens hun oorsprong hebben, al trek ik er zelf geen lessen uit voor mijn leven. Maar ik begrijp heel goed dat dit wel geldt voor anderen, die steun vinden in hun geloof.”

Op misdaadgebied blijft de Amerikaanse maffiaserie The Sopranos favoriet

Hoe besteedt u een vrije avond het liefst?
“Lezen, naar muziek luisteren en soms naar een goede serie kijken. Op misdaadgebied is The Sopranos nog altijd favoriet. De reeks geeft een fascinerend inkijkje in een maffiaorganisatie. Dan besef je dat maffialeden ook mensen van vlees en bloed zijn, met een gezinsleven – hoe keihard het er in dat milieu ook aan toegaat.”

Wie bewondert u?
“Toen ik voor de advocatuur koos, zei mijn vrouw: ‘We doen dit samen.’ Zij koos er bewust voor om voor het gezin te zorgen. Hoewel ze soms naar haar hoofd kreeg dat ze ‘maar gewoon huisvrouw’ was, vind ik haar keuze bewonderenswaardig. Ik bewonder ook mijn zoons, die opgegroeid zijn tot volwassen, geslaagde, lieve mensen; wat je ook ziet aan de manier waarop ze nu met hun ouders omgaan.”

Peter Plasman eerste gast in nieuw seizoen 'De Kist'

Het nieuwe seizoen van het EO-programma De Kist begint vanavond. Hierin spreekt presentator Kefah Allush met strafrechtadvocaat Peter Plasman over leven en dood. Zijn moeder bouwt in zijn jeugd geen emotionele band op met haar kinderen en verdwijnt in Peters vroege tienerjaren grotendeels uit zijn leven. Met zijn vader – die voor zijn werk voortdurend werd overgeplaatst – voelde Peter ook geen band. De enige persoon met wie hij over dit verleden kon praten, is zijn broer. Wanneer zijn broer overlijdt, maakt dit diepe indruk op Peter.

Vanaf 12 oktober, iedere maandag, 23.25 uur, NPO 2

Geschreven door

Bart van Delen

--:--