Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kennismaken met Arjen ten Brinke

'Ik hoop dat de bewoners in contact komen met God'

Arjen ten Brinke (23) start op 1 december als missionair pionier in de Haagse nieuwbouwwijk Wateringse Veld. De vierdejaars student theologie doet dat namens de zendingsorganisatie IZB en de kerken in het nabijgelegen Wateringen.

Deel:

De meeste pioniers gaan naar achterstandswijken. Jij naar een Vinex-locatie. Waarom?
“Omdat er kerkelijk gezien nog helemaal niets in de wijk is, terwijl er straks 22.000 mensen wonen. Mijn opdracht is om, samen met enthousiaste vrijwilligers, te zoeken naar wegen om de bewoners met elkaar en met God in contact te laten komen.”

Hoe ga je dit aanpakken?
“Ik krijg drie jaar de tijd om een zogenaamde ‘missionaire voorpost’ op te starten met het doel op termijn een levensvatbare protestantse gemeente in de wijk te laten ontstaan. De spil in dit werk is een al aangekocht activiteitencentrum, waar mensen komen voor sociale contacten en meer inhoudelijke ontmoetingen.”

Theologiestudenten verliezen niet zelden hun geloof. Herkenbaar?
“Een professor vroeg enkele jaren geleden: ‘En Arjen, ben je al van je geloof afgevallen?’ Dat wilde hij blijkbaar graag, maar daar is gelukkig geen sprake van geweest. Wel is er een tijd geweest dat ik door de wetenschappelijke benadering van de Bijbel alles ging relativeren. Maar enthousiaste getuigenissen van jongeren op HGJB-weekenden, waar ik nota bene leiding was, brachten me dan weer terug bij de kern, mijn geloof in Jezus Christus.”

Ben je ooit van kerk veranderd?
“In mijn ‘jonge jaren’ ging ik met mijn ouders mee van de Gereformeerde Gemeenten naar een bondsgemeente in de hervormde kerk. Die keus was er echter niet alleen één van mijn ouders, want ik zat zelf ook in een proces om ergens anders lid te worden.”

Hoe kom je tot rust?
“Het liefst ga ik een avond uitwaaien langs de Merwede, die vlak achter ons huis loopt. Weer thuis, ben ik echt opgeknapt.”

Word je makkelijk boos?
“Mensen om me heen vinden van niet, en dat klopt wel. Maar met verontwaardiging heb ik minder moeite. Meestal gaat dat over kerkelijke aangelegenheden. Enerzijds omdat ik misschien zo diep in het theologische wereldje zit, maar anderzijds omdat ik te vaak een schijn van vroomheid proef in christelijk Nederland. Dat stoort me vreselijk, omdat ik zelf transparant en authentiek wil zijn.”

Wat maakt je onzeker?
“Ik ben geen onzeker persoon, maar heb mijn momenten. Bijvoorbeeld als ik tijdens een speech geen reactie krijg. Zeg liever in mijn gezicht dat het niet overkwam, maar zwijg niet.”

Je bent vader van twee dochters. Wat wil je hen meegeven?
“Via de HGJB kom ik helaas erg veel onzekere tieners tegen en dat vind ik heel jammer, juist omdat ze écht waardevol zijn. Onze dochters moeten dus dubbel en dwars weten dat ze geliefd zijn en dat hun vader er altijd voor hen is geweest.”

Welke artiest raakt je?
“Ik zing veel met de piano, en muzikaal gezien is wijlen Keith Green een groot voorbeeld voor me. Ik wil mijn talent net als hij gebruiken en als het even kan ook in mijn nieuwe werk.”

Wat mis je nooit op tv?
“De politieke, meer inhoudelijke programma’s zoals Nova, Het Elfde Uur en het Journaal. Films kijk ik daarentegen nooit. Ik ga op een doordeweekse avond niet anderhalf uur naar een film kijken. Dat vind ik zonde van mijn tijd.”

De keuze van Arjen

Krant: Nederlands Dagblad
Muziek: Don Fransisco en Keith Green
Boek: De Roeping, Anne van der Bijl
Website: www.refdag.nl en www.nu.nl

--:--