Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerkdiensten weer toegestaan in Duitsland

Samenzang meestal nog verboden

Kerkdiensten mogen in Duitsland onder voorwaarden weer plaatsvinden. Hierover bereikten bondskanselier Angela Merkel en de gouverneurs van de Duitse deelstaten donderdag een akkoord tijdens een videoconferentie. Goed nieuws, al mag er in veel kerken nog niet gezongen worden.

Deel:

Vanaf 4 mei mogen er weer kerkdiensten worden gehouden, maar sommige Duitse deelstaten hebben de samenzang verboden. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de hygiëne- en afstandsregels. Dat betekent onder andere dat er minimaal anderhalve meter afstand moet zijn tussen de kerkgangers. De exacte invulling van de voorwaarden ligt bij de deelstaten. Zij bepalen in overleg met de kerken of er gezongen mag worden en hoeveel mensen er bij een dienst aanwezig mogen zijn. 

Mondmasker

Sommige deelstaten kiezen bijvoorbeeld voor een maximum aantal gelovigen, schrijft Trouw: in Berlijn is het maximum vijftig, in Thüringen dertig. Baden-Würtemmberg heeft geen limiet gesteld, wel geldt daar naast het zingverbod ook de anderhalvemeterregel. In sommige deelstaten is het dragen van een mondmasker verplicht, en mag de dienst maximaal een uur duren.

Zingen

"Zingen zorgt voor een verhoogde kans op besmetting," waarschuwde Lothar Wieler, hoofd van het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM). “Tijdens het zingen verspreiden de virusdeeltjes zich extra ver,” zei hij dinsdag tijdens een persconferentie. Een mogelijk verband tussen samenzang en coronabesmetting lijkt te worden bevestigd door de besmettingshaard in de cantorij van de Dom van Berlijn, waar maar liefst 59 van de 78 koorleden het coronavirus hebben.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--