Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerkelijke huwelijksinzegening toegestaan, feest niet

Onduidelijkheid over nieuwe regelgeving

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Maar wat mag nu nog wel, en wat mag niet als het om kerkdiensten en huwelijksfeesten gaat?

Deel:

Alle bijeenkomsten binnen met meer dan 30 personen zijn de komende drie weken verboden. Buiten mag men met maximaal 40 mensen samenkomen.
De nieuwe beperkingen gelden echter niet voor religieuze vieringen in kerken en moskeeën. "Hier geldt dat je grondwettelijk gezien, vanwege de godsdienstvrijheid, niet in algemene zin religieuze bijeenkomsten kunt verbieden," zei premier Mark Rutte hierover.

Kerken zijn uitzondering

Voor de kerken blijft dus het oude maximum gelden, ook bij uitvaarten. Wel moet er voldoende afstand worden gehouden, moet iedereen een vaste zitplaats hebben en moeten gasten zich laten registeren en een gezondheidscheck ondergaan.

Bruiloft

Bij een kerkelijke inzegening geldt ook geen maximum, meldt de NOS. Oftewel, vat Rijksoverheid het beleid samen: "De kerkelijke inzegening van een huwelijk is toegestaan met meer dan vier personen, maar een feest niet." Dat geldt trouwens voor alle feestjes. "Partijen van meer dan vier personen, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een huwelijk, verjaardag, jubileum, geboorte, borrel, maar ook bijvoorbeeld een personeelsuitje, kunnen niet plaatsvinden," stelt de Rijksoverheid. "Dit geldt voor zowel binnen als buiten."

Aanvulling d.d. 30-09-2020:

Bij een huwelijksvoltrekking mogen toch 30 mensen aanwezig zijn. Eerder waren dat er nog 4. Dat is dinsdag besloten na overleg tussen het ministerie van Volksgezondheid en veiligheidsregio's.

De nieuwe maatregel geldt voor heel het land. Het is nog niet bekend of de versoepeling ook geldt voor bruiloftsfeesten. Het ministerie komt later op woensdag 30-9-2020 met een nadere uitwerking daarover, zegt een woordvoerder.

Er ontstond direct veel verwarring over de maatregel. Zo gold de maatregel niet voor huwelijksdiensten in kerken, omdat in gebedshuizen geen groepslimiet geldt. Bij de voltrekking bij de burgerlijke stand gold de maximale groepsgrootte van 4 dan weer wel. Veel koppels zegden hun bruiloft af.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--