Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerken leger dan voor de coronacrisis

'Thuis een kerkdienst luisteren is ook prima'

In veel kerken is het op zondag leger dan voor de coronacrisis, meldt de NOS. Op 1 juni mochten kerken na twee maanden weer beperkt open met maximaal dertig bezoekers, een maand later ging dat aantal naar maximaal honderd. Maar in veel kerken worden deze aantallen niet gehaald.

Deel:

De groep mensen die nu wegblijft, heeft volgens de kerken uiteenlopende redenen om niet te komen. Zo zijn er ouderen die het vanwege het coronavirus niet durven. Ook zijn er mensen die het gedoe vinden om vooraf voor de dienst te reserveren. Andere mensen vinden het juist fijn om een dienst thuis online vanuit de luie stoel te volgen. Maar er zijn ook mensen van wie de redenen om niet te komen minder duidelijk zijn.

Angst

"Het is natuurlijk fijn dat we weer de mogelijkheid hebben naar Gods huis te gaan," vertelt Nellie Engelen-Saarloos. "Maar mijn vader is in maart in de kerk besmet geraakt en hij is behoorlijk ziek geweest. Ruim twintig andere kerkgangers zijn ook ziek geworden, en vijf gemeenteleden zijn overleden. Ik voel dus echt een soort angst om weer naar de kerk te gaan en een dienst bij te wonen. Misschien ga ik later wel weer, als het wat rustiger wordt met alle besmettingen. Alhoewel het ook prima is om een kerkdienst thuis te bekijken en te beluisteren. Daar kunnen we lekker hardop meezingen. Met een gezin is het thuis wel lastiger om alles tijdens een online dienst in het gareel te houden. Je praat toch makkelijk even tussendoor of je loopt weg om een koekje te pakken. En tijdens het zingen ga je even naar het toilet."

Missen

"Mensen hebben maandenlang tegen ons en tegen elkaar gezegd: we missen het, we missen de diensten", zegt dominee Thea de Ruijter van de Protestantse Gemeente Dronten. "We dachten dat het een probleem zou worden, met die dertig plekken. Maar de aanmeldingen bleven achter." Omdat de dertig niet werd gehaald besloot de kerk het maximum aantal bezoekers in juli niet op te hogen naar 100.

Online

Ook Thea van der Werf-Pots blijft de diensten voorlopig thuis online kijken. "Ik werk in een ziekenhuis en ik wil mijn ouders kunnen blijven bezoeken. Ik ken mezelf goed genoeg; als ik naar onze gemeente ga weet ik dat ik geen afstand kan bewaren. Dus ik ga het niet opzoeken. Ik weet dat veel meer mantelzorgers of mensen met een vitaal beroep thuisblijven en de kerkdiensten voorlopig niet bezoeken."

Beperkingen

Joëlle Post-Kole bezoekt ongeveer om de week weer een kerkdienst. "We zijn sinds 5 juli weer gestart met kerkdiensten waar bezoekers welkom zijn. Het maximum aantal bezoekers is 120, maar er komen iedere week slechts 60 mensen. Een deel van de gemeente heeft aangegeven thuis te blijven tot er een vaccin is. Wat ik vooral lastig vind is dat je als kerk graag gastvrij wil zijn maar dat je ondertussen beperkt wordt door allerlei regels. En eerlijk is eerlijk: mensen houden zich niet altijd even goed aan de afspraken. Je wil toch even een praatje maken met een bekende die je al maanden niet hebt gezien. Dan ontstaan er soms situaties waarin die anderhalve meter afstand niet altijd in acht wordt genomen. Andere kerkgangers vinden het juist heel spannend om te komen en voor hen is die anderhalve meter afstand echt heel belangrijk. Het is dus best ingewikkeld om hier goed mee om te gaan."

Sociale gemeenschap

Religiewetenschapper Joris Kregting denkt dat de terugloop van het aantal kerkgangers door de coronacrisis nog sneller zal gaan, schrijft de NOS. Kregting verwacht dat vooral in de katholieke en protestantse kerken het aantal bezoekers zal teruglopen. In de kleine kerken zal dit minder spelen, is zijn verwachting. Deze kerken functioneren nog veel meer als sociale gemeenschap dan de grote volkskerken.

Zijn de diensten in jouw gemeente wel weer 'vol'? (100 man of meer)

Laat het ons weten via visieonline@eo.nl

--:--